Lucka 1: Han satsade tidigt på ölkällare

Stene Isacsson är först ut i julkalendern. Foto: Montage/Tobias Janius.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019. Här presenteras lucka nummer ett.

Vi på Beernews kommer under 24 dagar att presentera 24 ölprofiler som valts ut av de ovan nämnda ölprofilerna.

Lucka 1: Stene Isacsson

Vi inleder vår julkalender med öl-Sveriges mest inflytelserika krögare, Stene Isacsson.
Det är svårt att veta var man ska börja när man ska beskriva Stenes ölkarriär men krogen Akkurat är en central plats där Stene och Jugge började under Rune Bohlins vingar för att sedan ta över. Akkurat fick tidigt ett världsrykte, satte Sverige på den internationella ölkartan och har i flera år legat i topp över världens bästa ölkrogar. Förutom att bygga upp en ölkällare av rang, tog Stene tidigt in lambik och var också tidig med att sprida cask ale i Sverige.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?
-Att jag alltid försökt respektera ölen, lyfta fram och bevara tradition utan att försöka förstöra med aromer, godis, färgämnen eller annat hittepåtrams. Visst är det kul att vara innovativ men för mig måste det kännas logiskt och som att man tillför något. Jag tycker att det var fantastiskt bra idéer att ha skandinaviska bär i lambik.

Lambik-ölet som Stene hänvisar till är Akkurat/Cantillon-samarbetet Soleil de Minuit som blev en modern klassiker. Stene var en lambik-ambassadör långt innan ölstilen blev “het”, något som gjort att han av belgiska lambikbryggare anses vara en central person när det gäller popularisering av lambik i världen.

Efter 22 år kände Stene ett behov av förändring och sålde Akkurat för att driva Zum Franziskaner i Gamla Stan. Det som tidigare var en sunk-krog med stor stark har i Stenes händer förvandlats till ett fantastiskt ölställe med traditionell tysk öl. Zum Franziskaner börjar redan få ett internationellt rykte som något av det bästa i sin genre. Vi kan bara konstatera att Stene återigen lyckats göra något unikt och välbehövligt.

Vi tackar Stene för att ha format den svenska ölscenen. Förutom all öl som han tagit in och serverat så har han också inspirerat många andra ölkrögare hur man kan jobba med öl på ett kvalitativt sätt.

-Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

Stene: Cantillon Goldackerl Gueuze