Danmarks äldsta familjebryggeri köps upp

Royal Unibrew köper Unibrew. Foto: Montage

Royal Unibrew köper anrika danska bryggeriet Fuglsang. Affären kommer efter att Fuglsang i flera år visat röda siffror.

Royal Unibrew är Danmarks näst största bryggerikoncern och blir nu alltså ännu större efter köpet av Fuglsang. Royal Unibrew jobbar mycket med lokala varumärken och har även tidigare samarbetat en hel del med Fuglsang.

– Fuglsang passar därför också riktigt bra in i Royal Unibrews lokalt baserade dryckesverksamhet, och vi är därför både glada och stolta över att kunna välkomna Fuglsang till Royal Unibrew”, säger Royal Unibrews chef för den danska verksamheten, Kasper Ryttersgaard Jacobsen, i en skriftlig kommentar.

– Det är en bit av stolt sydjyllänsk historia som vi tar över idag och vi blir naturligtvis ödmjuka av det, men vi ser fram emot att erbjuda alla våra kunder och danska konsumenter ett ännu större, mångsidigt och spännande sortiment från Royal Unibrew, fortsätter han.

I praktiken innebär köpet att Royal Unibrew tar över produktion, försäljning och distribution av Fuglsangs produkter, huvudsakligen handlar det om traditionell lager.

Fuglsang ligger på Jylland och har funnits som självständigt bryggeri i över 100 år. Därmed var det Danmarks äldsta familjeägda bryggeri, men nu är det alltså slut med det.

– Vi i familjen har kommit till slutsatsen att vi anser att Royal Unibrew är den bästa matchningen, säger den tidigare ägaren Kim Fuglsang.

Han motiverar försäljningen med att Fuglsang som mellanstort bryggeri inte passar in på den danska marknaden, som kännetecknas av väldigt få stora aktörer och väldigt många små.

– Vi kunde se att det var en lång väg att gå för att bli en av de stora. Och i det långa loppet skulle det bli en allt sämre verksamhet att fortsätta kampen i mellankategorin, fortsätter Kim Fuglsang.

I köpet ingår även en mineralvattenfabrik i Ribe.