Daniels släkt bryggde öl för 600 år sedan

Daniel Herdegen på Möllys Bryggeri har bryggargener så det räcker och blir över. Redan på 1500-talet var hans förfäder i branschen.

Herdegen har sina rötter i Tyskland och nu vet han att han definitivt inte är den första i släkten som brygger öl.

– Min farbror tyckte att det var kul att jag blev bryggare och när han tittade tillbaka i släkten hittade han en hel del, säger Herdegen.

Inte mindre än tre av Daniel Herdegens förfäder har nämligen varit i bryggeribranschen i Nürnberg och det var på 1500-talet. Det visar den efterforskning som farbrodern gjorde och allt finns nedskrivet och bevarat.

– Jag bara skrattade först, det är förstås roligt. Jag har varit en hel del i Tyskland och min pappa är därifrån. Erlangen utanför Nürnberg och Eskilstuna är vänorter och det var faktiskt så min mamma och pappa träffades, berättar han.

Hans mamma flyttade till Tyskland under en tid men när Daniel föddes var familjen tillbaka i Sverige igen.

Daniel Herdegen har förfäder som bryggde öl på 1500-talet.

Daniel Herdegen har själv fått bra fart på sitt bryggande. Han har expanderat till ett bryggverk på 500 liter och sagt upp sig från sitt fasta jobb. Nu gör han en de frilansjobb men har också mer tid för att brygga öl.

– I slutet av året kommer min kaffestout som är den bästa öl jag gjort på Systembolaget. Då har jag nio olika produkter där så det har rullat på bra för mig, säger han.

Han skrattar till när vi pratar om tyska bryggaranor och konstaterar att han inte kör med reinheitsgebot. Men nyfikenheten på sina förfäder finns förstås där.

– Min pappa ska snat åka ner till Tyskland, då får han se till att få fram lite recept från den där tiden. Det vore häftigt, även om det kanske inte går att brygga så i dag.