Daniel satsade på eget ölkafé i Prag

BIldspel

Bild 1 av 4

Daniel Jerabek driver ölkaféet Lya Beer Café tillsammans med hustrun Sarah Kunkler. På bilden också dottern Evelyn.

Han föddes i Gävle men hamnade i Prag för studier. Nu har Daniel Jerabek öppnat ett ölkafé i staden tillsammans med hustrun Sarah Kunkler.

Tjeckien är det land i världen där det konsumeras mest öl per person och i huvudstaden Prag växer antalet barer och bryggerier hela tiden.

En av nysatsningarna har svensk prägel, då Daniel Jerabek står bakom den.

– Vi ville ha ett eget ställe och bor bara fyra minuter härifrån så det passade perfekt, säger han.

38-åringen är uppväxt i Gävle. Hans farmor var från Sverige och farfar från Tjeckien. De båda träffades under andra världskriget när farfar flydde från nazisterna. Sonsonen Daniel gjorde farfarsresa åt andra hållet när det bar av till Tjeckien för studier.

– Jag hade hälsat på släkten en del och gillade staden. Nu har jag bott här i 14 år, säger han.

I Tjeckien träffade han också frun Sarah Kunkler och de båda har drivit ölföretag i några år.

– Vi har arrangerat ölprovningar och ölturer i Prag. Då passade det bra att ha ett eget ställe också där vi kan ha provningar, säger Daniel.

Baren har namnet Lya Beer Café och ligger i stadsdelen Vrsovice en bit öster om centrala Prag.

– Det är kanske inte det bästa läget för att nå turister, men en del svenskar har hittat hitt och det är gott om tjecker som gillar baren.

Man har haft öppet sedan april och den mysiga lilla baren ska på sikt byggas ut. Det finns ett rum till som kan användas och dessutom finns en utedel på baksidan av huset som också ska fixas till.

– Vi har inriktning på modernare öl, men det är inte så många som brygger sådant öl i Tjeckien. En del gör india pale ale men det är svårare att få tag på suröl, konstaterar Daniel.

Några bryggerier försöker visa vägen för modernare öl och där finns band annat Matuska, Clock, Raven och Zichovec. Men den klassiska tjeckiska pilsnern är svår att konkurrera med.

– Den yngre generation är mer öppen för att prova nya öl. De äldre gubbarna håller sig helst till sina ljusa lager, säger Daniel.

Han jobbar heltid som webdesigner och hustrun Sarah lägger mer tid på baren och provningarna än vad han gör. Men kanske blir det öljobb på heltid för dom båda framöver.

– Vi får se, baren har bara haft öppen i 4,5 månader. Men vi får hit en hel del ölnördar, det är roligt.