Dålig skötsel av öl på brittiska pubar

Mer än var femte brittisk pub-öl serveras i fel temperatur. Och ännu fler serveras genom smutsiga ledningar. Det visar ny statistik.

Britterna vet hur de vill ha sina öl och framför allt handlar det då om cask-öl, som ska serveras i lagom temperatur för att vara riktigt god.

Men det slarvas en hel del på de brittiska pubarna. Det är via företaget Vianets iDraught-maskiner som man kunnat kartlägga hur ölen serveras. Under ett års tid har serveringen av hela 777 miljoner pints registrerats och då visar det sig att 22 procent av ölen har serverats i fel temperatur.

Ännu värre är det med rengöringen. 29 procent av ölen har runnit genom ledningar som inte varit tillräckligt rena.

– Vi gör kunderna besvikna om vi serverar dom dålig öl under julen. Det är en tid när vi kan underhålla våra trogna gäster och dessutom locka nya. Vi måste ta tag i det här med kvalitet på all öl, säger Steve Alton på Vianet till sajten Morning Advertiser.

iDraught är ett system som registrerar bland annat temperaturer och man håller även koll på hur mycket av ölen från faten som inte hamnar i glaset. Det uppskattas vara två procent av ölen som hamnar utanför glasen och det innebär stora inkomstbortfall utslaget på ett helt år.