Full fart från start för dalabryggeri

Målet var 50 000 liter öl det första året. Det passerades efter tre månader. Dala Bryggeri har lagt i högsta växeln från start.

– Det har gått i en rasande fart säger vd:n Victor Hård af Segerstad.

Det var i januari i år som Dala Bryggeri fick tillgång till sina lokaler i Rättvik. Efter lite jobb där kunde den första batchen presenteras i april. Därefter har det exploderat för kvartetten på bryggeriet.

– Jag vet inte riktigt varför det har gått så fort. Men vi försöker att inte krångla till saker, vi vill göra god och prisvärd öl, säger Hård af Segerstad.

Ambitionen på 50 000 liter öl under det första året sprang man förbi efter bara ett par månader. Nu ser det i stället ut att bli cirka 150 000 liter producerat fram till nyår.

– Vi har bryggt så mycket vi har kunnat.

Systembolaget är en viktig del i att bryggeriet växt snabbt. Inte minst den senaste tiden har den mesta av tiden gått till att brygga öl som ska dit. I nästa vecka kommer deras Ljus Lager nämligen att finnas på hela 140 Systembolaget runt om i landet.

– Vi har jobbat hårt och vi har snart bryggt 100 batcher av den, säger Hård af Segerstad.

Dala bryggeri har ett 1000-liters bryggverk, och det har fått jobba ordentligt. Fler tankar är på ingång och i nästa vecka kommer även två andra produkter på Systembolaget. Då kommer Vinterbrygd och IPA att finnas för beställning.

– Vi skulle kunna göra 30000 liter per månad, så vi klarar oss med dagens utrustning ett tag till.

Även om Systembolaget bidragit till framgångarna, så har deras öl även fungerat bra på hemmaplan. Dala bryggeri finns representerat på ganska många pöubar och restauranger i och omkring Rättvik.