Dags för nästa brittiska bryggeri att säljas

Brittiska Magic Rock har sålts. Ny ägare är Lion som drivs av japanska Kirin och som tidigare köpt upp Fourpure.

Magic Rock grundades 2011 i Huddersfield och har genom åren blivit ett viktigt modernt brittiskt bryggeri. De har fått många supportrar, bland annat i Sverige, och har visat att de kan göra craft beer i många olika stilar.

Men nu kan de inte kalla sig craft beer längre.

Lion från Australien tar nämligen över hela företaget, och det sker med omedelbar verkan.

– Lion har en lång och stolt historia med craft beer i Australien och Nya Zeeland och vi ser stora möjligheter med att få ut Magic Rock till fler ölälskare, säger Mark Tapper på Lion.

Richard Burhouse på Magic Rock är förstås mycket nöjd med affären, men räknar också med en del kritik.

– Jag förstår förstås att den är nyheten inte kommer att tas emot väl av alla, men jag är också medveten om att internationellt välrenommerade företag inte investerar i företag från Huddersfield varje dag och jag är glad att resan som vi startade för åtta år sedan har tagit oss hit, säger han till sajten Drinks Business.

Bakom Lion står alltså japanska Kirin, som bland annat är delägare i San Miguel och som äger 24 procent av Brooklyn Brewery.

På senare år har brittiska bryggerier som Beavertown, Camden Town, Fullers, Fourpure och London Fields köpts upp helt eller delvis av världens största ölföretag. Nu går alltså Magic Rock samma väg.

Framför allt är det Beavertown som kritiserats av craft beer-fans och i samband med det uppköpet bojkottade många bryggerier Beavertowns festival och ölbutiker slutade att sälja deras öl.