Dagens ölnyheter – vi hyllar svenskt öl

Här är en del av dagens ölnyheter. Foto: Montage.

Ett par moderna amerikanska klassiker. Dessutom ett svenskt humligt öl som överglänser de amerikanska konkurrenterna. Här är betygen på dagens ölnyheter från Systembolaget.

 

Vi gillar de tillfälliga släppen, bland annat för att det bjuds på så blandad kompott med öl. Vi gillar att svenska öl står sig så bra i konkurrensen, den här gången är det O/O som lyckas bättre än flera amerikanska bryggerier. Dessutom kom det två mörka moderna amerikanska klassiker och vi tycker att Founders där lyckas bättre än Brooklyn.

Här är alla omdömen.

 

Dieu du Ciel Solstice d Éte Framboise

341 ml, 45,90 kr, 5,9 %, Berliner weisse

Hallonen sitter riktigt fint och får bära ölet, det är syrligt med en touch av yoghurt, men här är det hallonen som styr det mesta och det blir riktigt bra. God öl.

De Ranke Kriek Audenaerde

750 ml, 125,00 kr, 6,5 %, Flamländsk röd och brun öl

Syrligt med bärtoner och där finns även en del sötma, det drar åt oud bruin-hållet och smakar bra, men kanske kommer bären inte riktigt till sin rätt med det här grundölet. Fortfarande en god öl dock.

De Cam Lambiek Rabarber

750 ml, 292,90 kr, 7,2 %, Frukt- och bärlambic

Ölet är framflyttat.

Stockholm Brewing Noble Rot

375 ml, 79,00 kr, 5,7 %, Övrig syrlig öl

Friskt syrligt med grapefrukttoner och de speciella tokaj-faten sätter sin prägel på ölet och erbjuder en sötma och kådatoner som faktiskt funkar ganska bra här. Annorlunda och gott.

Brasserie de Cazeau Saison Cazeau

330 ml, 26,90 kr, 5,5 %, Saison

Blommigt med lite mineraltoner, saisonjästen sätter sin lite kryddiga karaktär på ölet, där finns en touch av maskros och det bjuds på en torr och ganska behaglig avslutning. God öl.

M.I.A. Tourist Trappe

355 ml, 37,90 kr, 10,0 %, Trippel

En del nöttoner möter dig direkt, där finns en del parfym och ölet har lite för mycket alkoholsmak för att riktigt lyfta i min värld. 

Sawtooth Idahome

IPA 355 ml, 28,90 kr, 6,7 %, India pale ale

Humligt med också med en del kryddade toner, en gnutta tunn i kroppen och ölet har svårt att hävda sig mot de övriga humliga ölen vid dagens släpp. Helt okej dock.

O/O Bangatan IPA

440 ml, 45,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Friskt med citrus och tropiska toner, en hel del beska vilket ger ölet en trevlig dimension, en del talltoner finns där också. Förrädiskt lättdrucket. Mycket gott.

Ska Brewing Tropical Hazy IPA

355 ml, 27,90 kr, 6,0 %, India pale ale

Humligt med en hel del tropiska frukter, ananas och mango sticker ut, det smakar friskt och även om kroppen kanske är en gnutta tunn så är det här ett öl jag gärna provar igen. God öl.

Revolution Hazy Hero

355 ml, 27,90 kr, 7,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt humligt med citrus och en del ananas, bra kropp och humlen håller stilen bra trots att ölet inte är dagsfärskt. Behagligt och lättdrucket trots att det är ganska starkt. God öl.

La Trappe Quadrupel

330 ml, 34,90 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

Fylligt med en del söta frukter, där finns jästen som ger sin smak till ölet, alkoholen finns där utan att det blir för mycket, det drar åt det söta hållet utan att bli för mycket. Mycket bra öl.

Founders Breakfast Stout

355 ml, 32,90 kr, 8,3 %, Torr porter och stout

Rostat med choklad och kakao i första rummet, det finns en touch av humle och även lite dadlar, alkoholen sätter smak utan att störa. Mycket bra.

Frau Gruber Heaven Hill Black Barrels Series

500 ml, 179,00 kr, 11,8 %, Imperial porter och stout

Ölet är framflyttat.

Brooklyn Black Chocolate Stout

355 ml, 29,90 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Rostade toner och inte helt oväntat en hel del choklad. där finns en touch av kaffe, ölet drar lite åt det söta hållet men det blir inte för mycket. En modern klassiker som fortfarande håller måttet, även om det i dag finns bättre imperial stouts. God öl.

Clown Shoes The Ancient Hills

568 ml, 119,00 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Rostat med en hel del fattoner, whiskyn känns ganska tydligt, där finns trätoner och en touch av vanilj. Fylligt och med alkoholen under kontroll, avslutningen bjuder på mer av whiskytonerna och en del choklad. God öl.