Lite strul, men här är dagens recensioner

Här är recensionerna av de flesta av dagens ölnyheter. Foto: Montage.

Det krånglade lite den här gången. Men här är i alla fall våra betyg på dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget.

Normalt sett göra de här provningarna i Göteborg, men den här gången är undertecknad i Stockholm och då rörde det till sig lite grann…

Det här med att skilja på Thorildsplan och Torsplan i Stockholm var inte helt lätt så efter lite omvägar hamnade vi i alla fall i rätt butik. Där visade det sig dock, på Torsplan alltså, att man inte längre tar in alla tillfälliga nyheter. Det har man gjort tidigare men enligt personalen beror förändringen på att man inte har tillräckligt många kunder som är intresserade av de tillfälliga nyheterna.

Det gör att ett par av ölen inte kunde recenseras, men här är i alla fall de som vi fick tag på.

This Is How How To Spring It Up

330 ml, 21,90 kr, 4,7 %, Berliner weisse

Friskt våröl med en lagom ton av guava och humlen får även den sätta sin prägel på ölet. Lättdrucket och välsmakande. God öl.

Omnipollo Noa Pecan Coconut Blueberry Mud Cake Lassi Gose

500 ml, 125,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Ölet fanns inte i butiken vid Torsplan i Stockholm under tisdagsförmiddagen.

Tucher Helles Hefe Weizen

500 ml, 29,90 kr, 5,2 %, Hefeweizen

Brödigt med en del fruktiga toner och en lite stramare del som påminner om krut. Lätta banantoner och en lätt kryddighet. Helt okej veteöl.

Ängöl Primör

330 ml, 20,90 kr, 4,5 %, Witbier

Även här startar det med brödiga toner, men denna witbier drar sedan mot en lite tydligare humleprofil och en del kryddtoner ger ölet balans och en komplexitet. Lättdrucket och gott.

Clown Shoes Clementine

473 ml, 33,90 kr, 5,0 %, Witbier

Lite sötare än ölet ovan, lite tendenser åt att vara mer som en hefeweizen än en witbier. Helt okej smakar men lite tunnare än ölet ovan.

O/O Ekta Pils

330 ml, 25,90 kr, 5,2 %, Pilsner – tysk stil

Brödigt och med en humleton som ansluter efter en stund och ger ölet en ny karaktär. Bra fyllighet, fortfarande lättdrucket och med en ganska skön trevlig efterbeska med lite lätta gräsiga toner. God öl.

Menabrea Extra Strong Lager

330 ml, 25,90 kr, 8,0 %, Starkare lager

Det är lätt att avfärda starka lager redan innan man provat dom, ofta blir det spritigt och ganska endimensionellt. Här är det i alla fall bättre än så, malten dominerar och även om en alkoholton lyser igenom så smakar det faktiskt ganska okej. Jag väljer dock hellre de mer alkoholsvaga lagerölen bland nyheterna alla dagar i veckan

Aecht Schlenkerla Helles Lager

500 ml, 29,90 kr, 4,3 %, Zwickel, keller- och landbier

Brödigt och maltigt med en tydlig rökig ton som följer med genom ölet, en lätt fruktighet smyger sig på och som vanligt lyckas man hålla röken på en bra nivå. Lite kextoner kompletterar innan det blir en lätt humleton i avslutningen. Gott.

La Trappe Blond

330 ml, 27,90 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Ölet fanns inte i butiken vid Torsplan i Stockholm under tisdagsförmiddagen.

La Trappe Isid´or

330 ml, 29,90 kr, 7,5 %, Belgisk ljus ale

Åt det söta hållet med tydliga belgiska jästtoner, det är kryddigt, där finns lätta banantoner, ölet är fylligt och det smakar bra utan att nå de allra bästa belgiska ölen.

Kvarnagårdens Utvandraren Pale Ale

330 ml, 28,90 kr, 5,9 %, Amerikansk pale ale

Friskt med humlen i förarsätet, där finns lätta blommiga toner och en del tropisk frukt. Lättdrucket och smakar bra.

Train Station Beer Of The Bands

330 ml, 24,90 kr, 6,5 %, India pale ale

En old school-ipa som nyfrälsta humlejuice-älskare kanske inte ska välja. Men det här smakar helt okej, där finns lätta grästoner, humlen och beskan ligger på en bra nivå och maltbasen får också sin plats i munnen. Helt okej öl, så som india pale ale smakade förr i tiden…

Stigbergets Batcat

440 ml, 37,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Black-IPA:n är kanske tillbaka för att stanna den här gången. Stigbergets sparar förstås inte på humlen, men låter även de rostade tonerna få plats. Det här är en ölstil som landar mellan porter och india pale ale, och kanske är den som bäst när man inte riktigt kan bestämma vilken av de stilarna som ligger närmast. Det här smakar bra.

Gänstaller Freunde In Franken

330 ml, 45,90 kr, 9,0 %, Barley wine

Ölet fanns inte i butiken vid Torsplan i Stockholm under tisdagsförmiddagen.

Sierra Nevada Bigfoot

355 ml, 39,90 kr, 9,6 %, Barley wine

Ett klassiskt barley wine som alltid bjuder på en rejäl humledos. Fylligt och väldigt långt från brittiska barley wine. Ölet smakar bra men kanske blir ännu bättre med lite lagring.