Coppersmith först med nytt ölfilter

Mer öl. Mindre syre. Och bättre kvalitet. Coppersmith är första hantverksbryggeri i världen med den nya filtreringstekniken.

Det är företaget Della Toffola som tagit fram filtret som på många sätt förbättrar ölfiltreringen.

– Jag har alltid tyckt att de sätt som funnits har varit gammaldags, säger Coppersmiths vd Petri Karkukorpi.

Traditionellt är det kiselghur som använts vid filtrering av öl. Kiselghur är ett fossilt ämne som varit den enda lösningen för den som vill filtrera öl.

Men den nya tekniken handlar istället om keramiska membran som ger stora fördelar. Det blir mindre svinn av öl vid filtreringen, det blir betydligt mindre syre i ölet och kvaliteten blir bättre.

– Med mindre syre stannar humlesmaken längre i burken, förklarar Karhukorpi.

Den nya tekniken visade upp vid mässan Drinktec i Tyskland under förra veckan och den första anläggningen ska nu installeras hos Coppersmith i Västerås. Man blir därmed först i världen med den här tekniken.

– Det har funnits liknande lösningar på riktigt stora bryggerier tidigare. Deras membran har haft en livslängd på två år, vi har en garanti på tio år, säger Karhukorpi.

Della Toffola har under processen varit i Västerås och tillsammans har man jobbat med att få en så bra lösning som möjligt.

– Vi har gjort massor av tester med bra resultat. Det här filtret ger i princip inget syre alls i processen och det är jättebra, säger Karhukorpi.

En annan fördel med den nya filtreringsmaskinen är att den kan programmeras och jobba dygnet runt. Kostnaden ligger på cirka 600 000 kronor.

Om ett par veckor ska den nya maskinen vara i bruk och då har Coppersmith en filtrering som är världsledande.