Cicci vill skapa en bredare ölkultur

BRYGGARENKÄTEN

Cicci Liljedahl på Rådanäs vill sprida ölkulturen för att öka intresset för hantverksöl. Det och mer berättar hon om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?
– Vår helhetstjänst för Rådanäs och våra bryggerikollegor, SwedBeer.se (distribution och utrustningsförsäljning), ökade med 400% till över 20 miljoner i omsättning.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?
– 250 000 liter inklusive kontraktsbryggningar. Under 2019 kommer vi samarbeta med ännu fler bryggerier som tillfälligt eller permanent behöver extra kapacitet. Planen är att öka produktionen till 350 000 liter. Just nu har vi en maxkapacitet på 400 000 liter. Vid behov kan vi även köra två-skift vilket skulle innebära en årsproduktion på 800 000 liter.

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.
– Det finns många bra bryggerier och jag ser att alla är bäst i olika kategorier av öl vilket jag tror kommer bli en ännu mer tydlig trend inom hantverksbryggerier framöver, dels för överlevnad och dels för att kunna göra det som varje bryggeri  är bäst på.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?
– Att få fram en bredare ölkultur där både nybörjaren och den mer inbitne kan få plats på samma arena för att berika varandras nyfikenhet på öl och öka upp intresset. Vi ska bygga vidare och värna om intresset för hantverksöl på ett bra sätt tillsammans så fler och fler finner sina godingar i det utbud som finns. Det finns en fara i att precis som vinet fick förr att få en ”finstämpel” på sig och att det ”bara” är ölnördar som dricker hantverksöl och det vill vi ju verkligen inte hamna i tänker jag.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?
– Förutom att fira vårt 5 års jubileum, verksamhetsutveckla för nutid och framtid där både öl och ölälskaren står i fokus så kommer vi utöka vår försäljning av bryggeriutrustning via shop.swedbeer.se inom Sverige och till Europa. Vi har senaste tiden levererat 100-tals jästankar och bryggverk m.m. till olika kollegor i branschen runt om i Sverige. Det blir ett spännande år helt klart!

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?
– Chris Martin, sångare i Coldplay. Jag tror han har en rätt skön inställning till livet och kan berätta en hel del intressanta saker som med största säkerhet tar minst några öl till innan samtalet är över.