Christian mixar gärna svenskt och tyskt

Bildspel

Bild 1 av 5

Öl ska helst vara spännande men också locka till att drickas i mer än bara ett smakprov enligt Christian Weber.

Tradition från Tyskland och nyfikenhet från Sverige. Christian Weber på Coppersmiths gillar den kombinationen när han brygger öl.

Sverige har blivit hemma för Christian Weber, som är inne på sin andra sejour i Sverige. Under åren 2008-2010 jobbade han på Kopparbergs och nu har han jobbat drygt två år på Coppersmiths i Västerås.

– Jag såg annonsen och sedan gick det ganska snabbt. I januari 2018 var vi överens och hela familjen flyttade till Sverige, säger Weber.

Då hade han under några år haft ett jobb som innebar mycket resande och satsningen på en andra sejour i Sverige skulle ge mer tid till familjen.

Han har gått bryggarutbildning i Ulm och har förstås den tyska traditionen för öl nära sitt hjärta. Men samtidigt passar de experiment och den nyfikenhet som finns runt om i världen honom bra.

– För mig är det jätteintressant att jobba i Sverige. Här kan man laborera lite mer, i Tyskland har man mer gränser med sitt reinheitsgebot, säger han.

Även om han gärna tar ut svängarna lite, så är det den tyska skolan som finns i bakgrunden för honom.

– I Tyskland dricker man samma öli flera generationer och byter sällan öl. För mig är drinkability viktigt och jag vill att kunder ska känna att de vill dricka mer än en öl av det jag bryggt. Man bör ha vissa produkter som återkommer, men sedan också prova sig fram med nya öl.

När Christian Weber lämnade Sverige för första gången 2010 var det fortfarande ingen jättestor hajp kring hantverksöl, nu har det förändrats rejält.

– Då fanns det 30 bryggerier i Sverige, det är otroligt så mycket som har hänt.

Christian Weber tror att trenden kommer att gå mot mer lättdruckna öl och han brygger gärna sådana stilar. Men hans favorit bland Coppersmiths öl är kanske inte vad man kan tänka sig.

– Jag gillar The King´s Imperial Milk Stout väldigt mycket, den har mycket choklad och passar mig bra. Men jag tycker också om våra lageröl.

Den andra sejouren i Sverige är tänkt att bli längre än den första och familjen håller nu på att rota sig.

– Jag trivs väldigt bra i Sverige och jag gillar att det är så bra kontakt mellan bryggare på mässor. Det är mycket att göra på bryggeriet men jag trivs med det och jag tror att vi kommer att nyanställa också, säger Weber.