Christian gillar svensk festival

SOMMAR 2018

 

Christian ”CC” Eikner har sitt allra bästa ölminne från Tjeckien. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

Eikner driver bland annat Ölpodden och har varit med i ölsvängen i många år. Här är alla hans svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Jag har ju massor av fantastiska ölminnen, men ett av de som står ut var nog när jag och min fru var i Prag första gången. Det måste ha varit närmare 17 år sedan och den dåvarande svenska importören av Staropramen fixade så att vi fick en fantastisk VIP-tour i bryggeriet. Den avslutades med en kanna ofiltrerad Staropramen Granat direkt ifrån lagringstanken och att bryggmästaren (som gav oss touren) lämnade oss i lagringskällaren med orden: ”Make sure it’s empty when you leave, because even I am not allowed to serve it this way”. Där och då kan det ha varit världens godaste öl!

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– När det kommer till favoritbryggerier så är den frågan nästan lika elak som den om ”Öde-ö-ölen” som jag brukar ställa i Ölpodden, men Nynäshamns Ångbryggeri kommer för evigt att ligga mig väldigt varmt om hjärtat. De brygger med en kvalitetsmässig jämnhet som många skulle avundas dem och vågar att lita på sina produkter trots att de inte alltid är de trendigaste på marknaden.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Närmare 600 stycken. Det kommer visserligen att läggas ned bryggerier men totalt sett kommer antalet att fortsätta öka. Än är brytpunkten inte nådd, trots en allt svårare situation för bryggerierna att nå ut med sina öl.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Haha, vad är en sommaröl? Får man vara så fånig att man säger Nya Carnegiebryggeriets Kellerbier? Ölypen är, i mina ögon i alla fall, en perfekt social öl. Mycket smak, men inte jobbig att dricka. Vill man nörda ner sig i smak och doft så går det, men man måste inte. Den går att njuta utan att man måste analysera sönder.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Det skulle varit häftigt att ta en öl med Ken Grossman i hans pappas garage när det begav sig, men jag sitter helst och njuter en självrunnen lager, i München, på Hacker-Pschorr’s utesevering med min fru.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Brewskival. Hela Non Profit-känslan lyser igenom så tydligt med glädjen hos alla bryggare och volontärer, band som lirar, foodtrucks och så all fantastisk öl från otroligt bra bryggerier. Nä, hatten av till Marcus Hjalmarsson och hela hans gäng nere i Helsingborg. Magiskt.