Centergrupper vill slopa monopolet

Grupper inom Centerpartiet vill avskaffa Systembolaget. Foto: Montage.

Centerns partistämma kan bli intressant när det gäller alkoholpolitik. Flera grupper vill nämligen att Systembolagets monopol avskaffas.

Det är på torsdag som Centerstämman inleds och en av frågorna som ska diskuteras är Systembolaget. En av motionerna handlar om att avskaffa Systembolaget och i stället införa ett licenssystem. Partistyrelsen har inför stämman reserverat sig mot förslaget, men såväl Centerns ungdomsförbund som Centerstudenter vill annat.

– Vi tror att det är ett bra sätt att kombinera en reglerad försäljning, där man kan ha krav på ansvarsfullhet och ålderskontroller, men att samtidigt slippa det statliga monopolet som vi tycker är skadligt för människors frihet, säger Cuf:s ordförande Ida Alterå till Aftonbladet.

Centern är i dagsläget ett av de partierna som står bakom det 72-punktsprogram som ska genomföras av regeringen, och där ingår att frågan om gårdsförsäljning ska utredas under nästa år. Men nu vill alltså flera grupper inom Centern gå betydligt längre än så.

– Jag har ganska gott hopp om att vi ska kunna vinna gehör för det här förslaget på stämman. Det finns en ganska stark opinion i C för att avskaffa monopolet och införa ett annat typ av system, säger Alterå.

Hon menar att monopolet i sig inte är en garanti för att drickandet hålls på en lägre nivå. Där pekar Alterå på att även vid liberaliseringar av Systembolaget, med bland annat lördagsöppet och hemkörning av alkohol, har alkoholkonsumtionen inte påverkats. I stället dricker svenskarna allt mindre alkohol.