Centerförslag kan ge mer gårdsförsäljning

Centerpartiets Sofia Nilsson säger att partiet vill få bort alla begränsningar när det gäller maxtak för produktion hos bryggerier. Foto: Pressbild.

Centern är det parti som drivit frågan om gårdsförsäljning av öl hårdast av riksdagens partier. Nu vill man ändra i det aktuella förslaget.

Det var för ett par veckor sedan som utredaren Elisabeth Nilsson presenterade sitt förslag för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige. Förslaget fick ett blandat mottagande. Många var glada över att det öppnades en möjlighet, andra såg faror med att monopolet skulle försvinna.

En hel del bryggeriägare tyckte också att de föreslagna reglerna var lite krångligs och onödigt begränsande.

Nu vill Centerpartiet ändra i förslaget innan det går ut på remiss i januari. Målet är att få bort den punkt som säger att bara små producenter ska få ha gårdsförsäljning. När det gäller är säger förslaget max 500 000 liter per år, vilket skulle utesluta större hantverksbryggerier som till exempel Oppigårds, Stigbergets, Poppels, Dugges och Nynäshamns Ångbryggeri.

Centerpartiet vill låt alla ha möjlighet att erbjuda gårdsförsäljning av öl.

– Det känns som en väldigt onödig del att ha med. Man utesluter ett antal dryckesproducenter på landsbygden bara för att de producerar för stor volym. Vi vill ge dem ytterligare ett ben att stå på, säger Sofia Nilsson (C), ledamot i socialutskottet och talesperson i frågor om omsorg och psykisk hälsa, till SVD.

Om regeringen inte vill ändra går liggande förslaget på remiss. Men då finns fortfarande en möjlighet att förändra förslaget i socialutskottet, när remissrundan är klar.