Cask-ölet jubilerade på Oliver Twist

Jugge Hasselqvist hade i helgen 20-årsjubileum för Cask Marque. Foto: Montage.

I helgen passerades en milstolpe på Oliver Twist i Stockholm. Då var det nämligen 20 år sedan som man var först i Sverige med att få utmärkelsen Cask Marque.

 

Det var alltså 2001 som de första Cask Marque-utmärkelsen utanför de brittiska öarna delades ut. Oliver Twist var först ut och därefter gick man vidare för att göra samma sak på Akkurat.

– Det var en häftig grej, TV 4 var här och vi hade den brittiska ambassadören på plats, säger Jugge Hasselqvist.

Oliver Twist hade cask-öl även före 2001, men utmärkelsen kom alltså för 20 år sedan.

Cask Marque är en kvalitetsstämpel som visar att krogen kan hantera cask-öl och organisationen tar hjälp av brittiska bryggerier. Säljchefen från bryggeriet Hardy and Hanson var också i Stockholm och det var han som överlämnade plaketten.

– Vi tyckte att vi som pub skulle ha cask-öl, och började att kolla med dom vad som var möjligt. Sedan första gången har vi fått utmärkelsen varje år, säger Hasselqvist.

För 20 år sedan var cask-ölen ingen omedelbar säljsuccé.

– Det var mest för folk som hade varit i England, det var ingen hit från början. Det sålde inte så bra, men vi gav inte upp. Intresset växte så mycket att vi kunde ha det hela tiden och nu har vi tre kranar.

Även svenska bryggerier gör cask-öl och det uppskattar Hasselqvist.

– Bingebo gör riktigt bra grejer på Oceanbryggeriet och vi kör gärna cask från Nynäshamns Ångbryggeri när vi kan. Och så har vi Skebo Gårdsbryggeri. Bengt är fantastisk på brittiska öl, säger Hasselqvist.

Under gångna helgen fanns det förstås tre cask-öl att dricka på Oliver Twist, men i pandemitider valde man att inte ha någon större fest.

När det gäller favoritöl utöver de svenska nämner Hasselqvist bryggerier som Mauldon´s och skotska Harviestoun. Men de två favoritölen kommer från annat håll.

– Dark Star Hophead och Timothy Taylor´s Landlord är favoriter, de ölen är jag svag för.