Cantillon med i Stanleys bästa minne

Sommar 2018

Cantillon är en del av Stanley Wongs bästa ölminne. Det berättar han i vår sommarserie.

Stanley Wong är mannen bakom En Öl- & Whiskymässa i Göteborg, en mässa som blivit en av Sveriges allra mest populära. Här är hans svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– När jag besökte Cantillon i Bryssel hösten 2015. Utan att vi visste om det så hade de öppet hus just den dagen, Cantillon har endast öppet hus två dagar per år. Det var riktigt häftigt att se hela bryggprocessen i en miljö som påminde om en gammal svartvit film från 1900-talet.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Svårt att säga. Jag har svårt att peka ut ett favoritbryggeri men Stigbergets Bryggeri och Stone Brewing tillhör några av mina favoriter.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror att vi kommer att ligga runt 500 bryggerier om tre år. Jag tror också att några kommer att stängas men fler bryggerier kommer att öppnas. Intresset och kunskap för hantverksöl kommer att fortsätta samtidigt som att kraven på kvalitativ öl kommer att ökas.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– En av mina favoriter är Nils Oscar God Lager. Den är frisk och lättdrucken och funkar så väl som till grillat eller en öl framför VM-soffan.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?

– Jag skulle vilja dricka öl med Zhong Shan, Kinas handelsminister. Får man välja plats så dricker Zhong och jag öl ihop hos några väl utvalda bryggerier i Sverige. Detta ska ju självklart leda till att vi öppnar upp dörren för ett bredare export av svenskt öl till Kina. Vem vet, en dröm kan ju bli sann i framtiden.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Det är nog Great American Beer Festival i Denver. Helheten gör den så bra. Många bryggerier, bra logistik och massor av glada/trevliga besökare. Extra bonus är att hela staden blommar upp under ölveckan, precis som GBG Beer Week gör varje år