C vill tillåta sälj av alkohol i landhandel

Centerpartiet vill att butiker på landsbygden som är ombud för Systembolaget ska få sälja alkohol och inte bara hantera beställningar. Dessutom vill man tillåta högre priser i de butikerna.

Det är inför partistämman i slutet av september som förslaget tagits fram.

Man menar att de som bor utanför städerna har ofta inte samma möjlighet att handla till exempel öl eller vin, utan måste åka flera mil till närmaste systembolag. I dag är det också så att om det finns ett ombud på orten måste de lägga en beställning och vänta en eller flera dagar på leverans.

Det vill partiet nu ändra på.

– Vi vill göra det enklare för lanthandlare att bli ombud för Systembolaget. För att servicen ska vara likvärdig den som finns i en vanlig systembolagsbutik vill vi också göra det möjligt för ombuden att hålla lager. Då kan folk på landsbygden, precis som man kan i städerna, handla direkt från hyllan och slipper beställa och vänta på varorna, säger Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson.

Partiet ska också på stämman ta ställning till om butikerna på landsbygden ska få ha egna priser för alkoholen. Enligt förslaget är Systembolagets priser det lägsta som tillåts, men det ska kunna bli tillåtet att höja priserna för att få en marginal för butiken.

– Dessa förslag skapar en mer likvärdig service mellan stad och landsbygd, samtidigt som det kan skapa jobb på de orter där nya ombud växer fram, säger Eskil Erlandsson.