Butikschefen satte sina öl i fängelse

Den norske butikschefen valde att markera mot de regler som gäller. Foto: Montage.

Den norske butikschefen ansågs inte följa gällande alkoholregler. Då satte han sina öl ”i fängelse” för att markera sitt missnöje samtidigt som han följde lagen.

Norska alkohollagar är på flera sätt ganska hårda och det skiljer ofta mellan olika kommuner. Något vi ganska väl känner igen från Sverige bland annat när det gäller provsmakningsmängd för öl.

I Norge är det tillåtet att sälja öl upp till 4,7 procent i matbutiker, men försäljningen får bara pågå fram till klockan åtta på kvällarna. Detta även om butiken håller öppet längre än så. Dessutom ska ölen täckas över när den inte får säljas.

I tolv år har Eivind Birkeland täckt ölen i sin Rema 1000-butik i Stord, norr om Haugesund, och vid ett antal tillfällen haft kontrollanter på plats utan att någon regerade. Men nu har han fått sina första varningar.

Dels stod det hansa.no på en av de gardiner som täckte ölen, dels ansågs inte ölen var tillräckligt bra täckt.

– Många tycker att det är onödigt att lägga tid på sådana här saker. Folk vet ju att det står öl bakom gardinerna, det är inga hemligheter, säger han till NRK.

När han beställde nya gardiner för att uppfylla kraven passade han på att visa sitt missnöje. På de nya gardinerna har han i stället skrivit namnen på fängelser som Alcatraz, Tower of London, samt det lokala Sandeid fengsel.

– Nu uppfyller jag regelverket. Samtidigt får jag säga vad jag tycker om det här, bakom gardinerna står ju ölflaskorna lite som i ett fängelse, säger Birkeland.