Här blir dravet viktig föda för djuren

Bildspel

Bild 7 av 7

Dravet är proteinrikt och har varit en viktig föda under den torra sommaren.

 

Dyra avgifter stoppar många bryggerier från att låta dravet bli djurfoder. Men här är ett samarbete som varit mycket viktigt under sommarens torka.

Beernews har tidigare skrivit om de avgifter som får många bryggerier att tveka inför att låta sitt drav bli djurfoder. Trots att bryggeriverksamheten redan är livsmedelsklassad, måste dravet också godkännas som djurfoder, och den analysen kan kosta runt 25 000 kronor.

Men Poppels utanför Göteborg har tagit den kostnaden, och det är lantbrukaren Henrik Johansson glad för i dag.

– Det här är ett viktigt tillskott för oss. Djuren har behållit hullet i sommar tack vare dravet, säger Johansson, som driver Björlanda Gård utanför Göteborg.

Ett stort antal ton drav körs varje år från bryggeriet till gården, och där blir det mat till cirka 80 ungtjurar. Då är ändå dravet en liten del av den föda som djuren behöver få i sig.

– Dravet innehåller mycket protein och gör dessutom köttet mer marmorerat. Det är många som vill ha det så, säger Johansson.

Även Oceanbryggeriet och Hönöbryggeriet levererar drav till gården, men Poppels är den stora leverantören.

– Det här fungerar väldigt bra för oss. Vi har jobbat på olika sätt tidigare, säger Mats Wahlström.

Poppels bestämde sig för att ta kostnaden det innebar att låta dravet bli djurfoder.

– Vi hade inte tagit den kostnaden när vi var ett mindre bryggeri, säger Wahlström.

Många bryggerier avvaktar och då går deponeras ofta dravet, trots att det råder foderbrist runt om i landet. Sveriges bryggerier har haft frågan uppe med Jordbruksverket, och hoppas få bort avgiften, men där finns ännu inget beslut.

Den här sommaren har dravet varit extra viktigt för Henrik Johansson som kämpar för att få i hop tillräckligt med föda till sina djur.

– Dravet har dessutom inneburit att det blir mer kött per djur. Det skiljer 35-40 kilo per djur. Vi skulle kunna göra av med mycket mer än det vi nu får, säger Johansson.