Bryggpuben som har 185 ägare från start

Från början var Ulrik Jönsson ensam med sina bryggeriplaner. Men när Åhus Bryggeri nu är redo för premiär finns hela 185 delägare.

Satsningen sker i form av en bryggeripub och 16 juni är det premiär.

– Först samlar vi aktieägarna på eftermiddagen och sedan blir det öppet för allmänheten, säger Jönsson.

Han är imponerad av uppslutningen kring bryggeriet och faktiskt kommer det att bli ännu fler delägare i företaget.

– Vi behöver ändra i bolagsordningen innan vi går vidare, men det är fler som vill vara med. Det har varit ett jätteintresse och det är riktigt kul, säger han.

Två bryggverk på vardera 50 liter kommer att finnas hos Åhus Bryggeri från början och Jönsson räknar med att kunna brygga 300 liter per dag.

Alla tillstånd har precis blivit klara och det kan med andra ord börja bryggas öl. Men till premiären är det de två ölen, Premiär Lager och Premiär Ale, bryggda hos Klackabacken.

– Vi börjar så här, sedan får vi se vad det blir för efterfrågan. Större batcher kan jag brygga hos andra bryggerier. På sikt är målet att komma in på Systembolaget och gärna även export av öl, säger Jönsson.

Han hoppas på att kunna nå en bred publik med sina öl.

– Vår grund kommer att vara ganska klassiska öl. Vi får börja där, så kan man kanske ta ut svängarna lite mer längre fram. Folk gillar ljusa lager och då får vi lyssna på det.

Han kommer att brygga själv, men kommer också att ha uppbackning från föreningen Bryggeriets Vänner.

– De är engagerade personer som har en hel del kunskap, säger Jönsson.

Han har lagt en hel del tid på att få i ordning allting med bryggeriet och bryggeripuben, och antalet arbetstimmar lär inte bli mindre när verksamheten kör i gång.

– Jag har ett annat företag också men jag kommer att ägna mycket tid åt det här.