Bryggningen slutade på sjukhuset

Inmäskning av Källartrapplist i bryggrummet hos Ångkvarn med Mikael Bernelind. Privatbild

Mikael Bernelind mäskar in Källartrapplist i bryggrummet hos Ångkvarn. Foto: Privatbild

Veckans hembryggare Mikael Bernelind hade en dramatisk bryggning när han skulle göra en stout.

Namn: Mikael Bernelind

Ort: Fritsla sedan dryga tio år men bördig från Uppsala.

Ålder: 48

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Min kusin Jocke Bernelind bjöd mig, en varm sommarkväll 2014, på något annat än den über-ljusa lager som enligt mig just då var det bästa man kunde dricka. Ölet var Dragets Kanal-DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri. Jag var såld och bara några minuter efter att kanal-DIPA:n inmundigats så grävde jag fram en 75cl flaska Chimay triple ur ett mörkt hörn i källaren

– Det för mig, på den tiden, märkliga ölet från Chimay som jag hade fått av en kompis hade jag försökt gömma undan och glömma så att jag i lugn och ro skulle kunna fortsätta min dyrkan av dryck som påminde mig om het kärlek i en grund kanot. Chimay visade sig smaka minst lika bra som kanal-DIPA:n. En helt ny värld hade öppnat sig och plötsligt började dessutom kusin Joakim prata om att man minsann kunde brygga sitt eget öl hemma vilket han själv också skulle börja med. Jag lät tanken sjunka in och bestämde mig där och då för att jag skulle göra samma sak. Det enda jag skulle göra var att vänta lite på att renoveringen av huset och småbarnsfamiljelivet skulle lugna ner sig lite. Jag satte under tiden igång att läsa allt jag kom över i ämnet och skaffade mig utrustning som jag till och med han byta ut innan jag ens hade gjort min första bryggning. Efter ganska många månader så insåg jag att någon lugnare och mer passande tid i livet skulle nog aldrig infinna sig utan jag fick helt enkelt bara sätta igång. Med all min teoretiska erfarenhet i ryggen så körde jag igång, ”all-in” som brukligt är för mig, med en helmaltsbryggning där jag till och med vattenbehandlade min klon på Omnipollos Nebuchadnezzar. Så här med lite distans så blev väl ölet helt okej för att vara ett första försök men just då så tyckte jag att det smakade helt magiskt och var jag inte riktigt såld innan så var jag nu helt fast.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Runt tio timmar. Jag lånar tid från familj, hus och sömn. Men förutom det så försöker jag klämma in moment när det finns luckor i vardagen. Det finns alltid något man kan göra och det gäller att passa på när tillfällen ges. En förutsättning för detta är att jag i princip har hela källaren för mig själv och jag behöver inte plocka fram och tillbaka grejer hela tiden utan kan utnyttja varje minut till max.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag tycker egentligen inte att något moment i bryggningen är speciellt svårt. Det svåra kan möjligen ligga i att ta sig tid till att vara tillräckligt noggrann med alla moment och ibland kan detta gå ut över kvaliteten på ölet. Personligen så skulle nog kvaliteten på min egen öl må bättre av om jag begränsade mig lite mer i min bryggning och inte försökte göra och prova på precis allt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– En svår fråga. Är inte en person som höjer min egen öl till skyarna direkt. Jag har en DIPA på kolsyrning just nu som har potential att bli den bästa men innan den är färdig så får jag ändå gå på min mörka starka belgiska ale ”Källartrapplist” som jag vann första pris med i tunga domarklassen Belgoträffen 2018.

– Det som kändes extra kul var jag verkligen jobbade hårt med receptet och bryggde flera testbatcher som till slut gav ett balanserat, chokladigt, fruktigt, kryddigt och värmande öl som väl passar in på typdefinitionen. Ölet passar utmärkt att avnjutas en mörk höstkväll i bästa fåtöljen och gärna med lite lagrad ost som komplement. Som första pris så fick jag brygga ölet på bryggeripuben Ångkvarn i Uppsala och där finns det faktiskt fortfarande kvar lagrad på flaska om man känner sig nyfiken på att testa när väl pandemin lugnat sig något.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Det hade inte varit helt fel att kunna brygga Oude Geuze i klass med det som görs utav Brouwerij 3 Fontaine eller Brouwerij Boon. Då hade man blivit populär hos kompisarna.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Har definitivt haft de tankarna. Tankarna kommer till mig lite från och till och jag hade för något år sedan till och med skaffat mig en lokal för ändamålet som med lite renovering hade fungerat perfekt. Men varje gång jag går lite djupare i tankarna på det och använder ett uns förnuft så inser jag hur otroligt mycket tid och jobb det skulle kräva samt den rejäla investering som skulle behövas. I tillägg till detta så har man förstått hur otroligt svårt det är att bli vinstdrivande och det räcker absolut inte med att ”bara” kunna brygga bra öl. När jag då väger detta mot min familj, hus nuvarande jobb och så vidare, så slutar det alltid med att jag nöjer mig med att behålla världens roligaste hobby som just en hobby och så får det förbli om ingen helt plötsligt ger mig en stor påse pengar, men en liten dröm om det stora den kommer nog ändå alltid finnas kvar i mig.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Finns tusen tips och noll tips beroende på vem jag skall tipsa. Därför tipsar jag mig själv i stället. Försök att låta bli att hålla på med precis allt samtidigt. Du behöver inte brygga alla olika ölstilar, med alla olika metoder och jäsa i alla typer av jäskärl. Du behöver heller inte ha femton olika öl på tapp, ha både keezer och kegerator och samtidigt pyssla med flaskning, burkning samt hålla inventarier på 50 olika flytande jästsorter. Dra istället ner på saker och ting. Lägg lika mycket tid men brygg bara några få stilar som du gillar. Jobba långsiktigt med att förfina dina recept och metoder steg för steg. Utvärdera och skruva på någon liten parameter åt gången, repetera. Detta kommer att öka kvalitén på din öl och fördjupar din kunskap. Tack för tipset Mikael … jag skall tänka på det!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Finns en uppsjö. Från glömda öppna kranar på jäshinkar till kulventiler som fastnat på trycksatta ölfyllda fat som sprayat öl över varenda kvadratcentimeter av väggar, golv och tak i källaren. Men jag väljer ändå att berätta om den enda bryggolyckan hittills som fått mig att behöva uppsöka sjukhus. Jag bryggde en Imperial Stout på min Camurri CB50 och hade verkligen fyllt maltkorgen till bredden (dryga 17 kilo malt). När mäskningen var klar så lyfte jag den minst sagt tunga korgen med hjälp av en talja och lät den hänga några centimeter ovanför den heta vörten för att droppa av. Samtidigt klättrade vörten  stadigt mot kok. Innan jag sedan skulle lyfta bort korgen så tänkte min snål-hjärna att det kanske vore bra att pressa ur några droppar till ur maltbädden så jag tog på mig min brygghandskar och började pressa. Splash sade det när ena sidan på maltkorgens grepe lossnade och korgen föll rakt ner i den kokheta, kolsvarta och sockerstinna vörten samtidigt som det skvätte fräsande het vört på mig, på golv, väggar och på tak. Med adrenalinpåslaget och i min fokus att få upp maltkorgen och strax därefter börja sanera golv och väggar så missar jag att jag faktiskt fått en ordentlig skur med vört över min ena fot. Med ordentlig smärta och efter ett samtal till 1177 så fick jag skjuts in till akuten för omplåstring av en andra gradens brännskada. Det slutade trots allt rätt bra och en hyfsad stout blev det som extra plåster på såren.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Imperial.

Surt eller beskt: Just nu beskt.

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot.

Egentligen så ville jag såklart svara både och på alla frågor men jag bet ihop och tog ställning. 🙂