Bryggeriet som säljer ölet där den bryggs

De väljer bort Systembolaget och de flesta festivalerna. Lottas Mikrobryggeri klarar sig bra genom att bara sälja ölen där den bryggs.

Det officiella namnet är Björkstans Bryggeri, men i folkmun kallas stället för Lottas Mikrobryggeri eller Lottas krog. Sedan 2013 har det bryggts öl där och den serveras i princip bara på den egna restaurangen.

– Vi pratade om att starta bryggeri redan 2005, men då var det ganska krångliga regler. Sedan dök tankarna upp igen runt 2001, berättar Anders Malmqvist.

Restaurangen ägs av hans fru Lotta Malmqvist och hennes bror Jörgen Berggren, men det är Anders Malmqvist som ansvarar för bryggeriet.

Runt 2001 började han på den Bryggeritekniska utbildningen i Ludvika och 2013 började man att brygga öl.

– Vi försöker att göra ganska blandade öl och så här långt har det blivit 13 olika öl. Vår storsäljare är Kulturlager som vi bryggde i samband med att Umeå var Kulturhuvustad 2014. Svenskarna är ju lagerdrickare, så är det bara, säger Malmqvist.

Några av etiketterna till ölen.

I dagsläget bryggs det cirka 13 000 liter öl per år, och i princip varje droppe säljs på den egna restaurangen.

– Vi har varit med på Nolia Beer här i Umeå två gånger men det är det enda. Vi siktar inte mot Systembolaget utan vill sälja ölen så vi gör nu, säger Malmqvist.

Planen är att utöka produktionen och brygga uppemot 20 000 liter egen öl på sikt.

– Det kan nog bli lite fler tankar framöver, men vi behöver inte bli jättestora. Vi har 18-19 kranar i restaurangen och det skulle gå att ha lite mer egen öl framöver.