Bryggeriet där inget fungerar normalt

Bildspel

Bild 1 av 8

Chris Labbe i baren vid bryggeriet i Leadville. Nu har han en fungerande process trots de utmaningar som finns på 3000 meters höjd.


 

Kokpunkt vid 89 grader, och ett helt annat lufttryck som påverkar hela processen. Det är en utmaning att brygga öl på 3000 meter höjd. Vi hälsade på hos USA:s högst belägna bryggeri.

Det tar cirka två timmar med bil från Denver. Och det är uppför i princip hela vägen. Sedan är du framme i Leadville, som är USA:s högst belägna samhälle på ganska exakt 3000 meters höjd.

Leadville är en stad som påminner om ett samhälle från Vilda-västernfilmer med en huvudgata, hus från slutet av 1800-talet, en gammal saloon och otroligt vacker utsikt. Dessutom finns ett bryggeri.

Chris Labbe driver nämligen Periodic Brewing här.

– Det har varit bryggeri i den här lokalen tidigare. Två gånger försökte man men båda slutade med konkurs. Men jag tyckte att staden behövde ett bryggeri, säger han.

Litet samhälle

Det bor bara cirka 2000 invånare i Leadville, och i distiktet Lake County finns cirka 8000 personer. Men turismen gör att det under stora delar av året är betydligt fler människor på plats. Det är också då som Periodic Brewing drar in huvuddelen av sina inkomster.

För Chris Labbe började det hela med hembryggning under den tiden han bodde i Asien. Såväl i Thailand som i Kina ägnade han sig åt hembryggning. Relationen med Leadville började i slutet av 1980-talet då hans föräldrar köpte ett hus där. Därefter har staden betytt mycket för familjen, och i dag är faktiskt Chris pappa borgmästare i Leadville.

Bryggeriet startade för tre år sedan, och som erfaren hembryggare satt Chris Labbe på en hel del kunskaper.

Men så var det det här med höjden.

Bara ett bryggeri i hela världen, ett i Bolivia, ligger på högre höjd och den förutsättningen kastar omkull det mesta när det gäller bryggningen.

– Det fanns ingen att fråga, vi har fått ta reda på allt själva. Men det har varit nyttigt för oss, säger Labbe.

Annan kokpunkt

Den höga höjden förändrar mycket för en bryggare. Vattnet kokar till exempel inte vid 100 grader på den här höjden, utan vid 89 grader. Dessutom gör det lägre lufttrycket att hela processen krävde nytänkande.

– Vi får ha en annan kontroll på temperaturer, vi har speciella serveringstankar och har fått designa vår egen fatanläggning, säger Labbe.

En annan skillnad är att den höga höjden påverkar beskan i ölet. Det går helt enkelt mer humle för att nå dit man vill.

– Vi har fått räkna på det, och vi använder 17 procent mer humle i Leadville jämfört med ett bryggeri på havsnivå. Det är mycket som är annorlunda, säger Labbe.

En viktig del i utvecklingen av bryggeriet har Tim Matthews. Han är huvudbryggare hos Oskar Blues och hälsade på i Leadville när bryggeriet var ganska nytt. Han provade ölen, lämnade ärliga omdömen och blev sedan engagerad i utvecklingen av processen på den höga höjden.

– Tim var väldigt ärlig och i dag är han en god vän till mig. Han tillbringade mycket tid här och betydde mycket när vi jobbade med att hitta rätt här, säger Labbe.

Inte samma öl

Den stora skillnaden beroende på höjden påverkar också på ett annat sätt. Numera har Periodic ett större produktionsbryggeri i Denver, som ligger på cirka 1600 meters höjd. Under en period provade man att göra samma öl på de olika bryggerierna, men det visade sig vara väldigt svårt.

– Vi har slutat med det nu, vi gör olika öl på de olika bryggerierna, säger Labbe.

En annan skillnad på 3000 meters höjd är hur människor hanterar alkohol. Du når samma promillehalt som annars, men kroppen har svårare att hantera det. Det går alltså åt mindre öl för att bli berusad, men det hindrar inte Chris Labbe från att brygga även starkare öl.

– Jag gillar stora öl och vi har börjat att jobba med fatlagring. Våra olika öl varierar en hel del i styrka och så vill vi ha det.

I dag finns cirka 20 personer anställda i företaget och ölen har nått en hög nivå. De många utmaningarna till trots har Periodic Brewing lyckats med att etablera sig på den amerikanska ölmarknaden.

– Alla är väldigt hjälpsamma och är vänner med varandra. Det är kul att vara en del av det, säger Chris Labbe.