Bryggerier bygger nytt tillsammans

Torbjörn Wellrath och Anette Pålsson från Lilla Edet och Erik Höglund från Beerium. Foto: Kollage

Lilla Edet Bryggeri och Beerium gör nu ett stor satsning tillsammans och startar gemensamma produktionsbolaget Götaälvdalens Brygghus AB – som ska kunna producera upp till 300 000 liter per år.

Såväl Beerium som Lilla Edet har slagit i taket i sina befintliga bryggerier. Men i stället för att satsa på varsitt håll ska de nu i stället bygga ett nytt bryggeri tillsammans.

– Vi har växt ur vår kapacitet för länge sen, men inte velat ta investeringen själva. Så det var bra att Lilla Edet tog kontakt med oss med ett konkret förslag för några månader sen. Det passade oss perfekt, säger Erik Höglund på Beerium.

Platsen är inte klar än, men någonstans mellan Lilla Edet och Surte, där Beerium finns idag, blir det. Avståndet mellan orterna är bara fyra mil på E45 norr om Göteborg.

– Vi håller på att bestämma oss för lokal, vi har några att välja på, men i slutet av veckan ska det vara klart, säger Anette Pålsson på Lilla Edet.

Anledningen till satsningen är att man ser synergier i att jobba tillsammans: lägre investeringskostnader, transportkostnader och varuinköp.

– Men framförallt erfarenhetsutbyte, vi kommer att göra många goa collabs och ha fruktansvärt roligt tillsammans, säger Pålsson.

– Det är enda möjligheten att växa på ett rimligt sätt utan att ta för stora risker. Det är huvudlöst att ha två bryggerier på två håll som investerar en miljon var och kör på en tredjedels kapacitet, säger Erik Höglund som är helt enig med Anette Pålsson om synergierna.

Satsningen innebär ingenting för de befintliga produktionsanläggningarna i Surte och Lilla Edet. De kommer att finnas kvar och fortsätta att göra öl i mindre batcher. Lilla Edet har två Braumeister på 200 liter, Beerium en. Så det blir en rejäl ökning med den nya produktionsanläggningen som kommer att ha ett bryggverk på 1 000 liter.

– Men för oss är tankarna den största kapacitetsbristen idag, säger Anette Pålsson.

Än är inte planerna helt klara. Exempelvis väntar beslut om buteljering.

– Vi kör mest flaskor idag, men skulle gärna gå över till en burklösning. Fast när de större hantverksbryggerierna nu går över till burk och släpper sina flasklinor och då kanske de är nåt för oss, säger Erik Höglund.

Första bryggningen är planerad i november och på längre sikt hoppas man på att kunna anställa en bryggare på heltid, fram tills dess kör man på med den befintliga personalen på bryggerierna.