Bryggeri Stör brygger med egen humle

Thomas Brandén och Lennart Karlsson driver Stör Bryggeri. Foto: Privat

Bryggeri Stör heter ett nytt ganska färskt bryggeri i Sörmland. Namnet kommer från humlestören och det var med humle som allt började.

Lennart Karlsson har jobbat med att ta fram humle på Sveriges Lantbruksuniversitet i många år och nu när han pensionerat sig har han börjat ta tag i en annan passion: ett eget bryggeri. Tillsammans med kompisen Thomas Brandén har han startat Bryggeri Stör i sörmländska Bettna.

– Vi hjälps åt, men jag har bryggt innan och han håller på att lära sig.

Hemma har Lennart 50 störar med egen humle och bryggeriet är nästan självförsörjande.

– I dag är första dagen för vår Sörmlandslager på Systembolaget. VI har inte angett vad det är för humle för att vi har inte humle för ett helt år. Men aromhumlen är vår egen hulla norrgård.

– Nu håller jag på att fila på en ljusare och lättare öl, en kölsch, på svensk humle, och sen ska vi lansera en påsköl på Systembolaget också.

Den humle man inte får fram själv köper de från andra svenska ekologisk humleodlare. Malten tas från närbelägna Warbro Kvarn och är också ekologisk.

Bryggeriet drivs som en hobby och enligt Lennart Karlsson finns inga större planer på expansion.

– Vi gör det för att det är kul. Att testa gränserna med den svenska humlen. Sen får vi se hur det går, det finns ju en yngre generation som kan ta över sen. Men vi har inte de planerna.

– Och vi tar inte ut några löner. Vi har så vi klarar oss ändå och investerar pengarna i mer utrustning. Vi ska ha några jästankar till, det är det som är flaskhalsen just nu.

Utrustningen är köpt från Sydafrika och består av 300 liters HERMS. Till det har man två stycken jästankar på 300 liter.

– När vi började brygga var målet 10000 liter per år och det baseras på humlen jag kan få fram. Men jag har plats för mer humle om det skulle vara så.