Bryggeri stänger – alla anställda uppsagda

Nu är det slutbryggt hos Zeunerts i Sollefteå. Foto: Zeunerts.

Nu stänger klassiska bryggeriet Zeunerts i Sollefteå. Sju anställda har sagts upp och de sista ölen skickas i nästa vecka.

Beernews berättade i våras om att Kopparbergs ville sälja Zeunerts bryggeri i Sollefteå, då det inte gick speciellt bra ekonomiskt. Ägaren Peter Bronsman var då medveten om att en försäljning kunde ta lång tid.

Under sommaren har de sju anställda varslats och nu går man mot sina sista arbetsdagar. De sista ölen skickas från bryggeriet de närmaste agarna, därefter väntar städning och sedan får personalen gå hem.

– Jag tycker inte att man väntade tillräckligt länge. Lyckas de med försäljningen är risken stor att vi redan hittat nya jobb och så lätt sätter man inte igång produktionen igen, säger platschefen Martin Persson till Örnsköldsviks Allehanda.

Bryggeriet har en lång historia. 1857 startades Bayerska ölbryggeriet i Sollefteå och två år senare anställdes bryggmästaren Christoffer August Zeunert. Runt 1900 blev namnet Sollefteå Ångbryggeri och 1918 ändrades det till Sollefteå Bryggeri.

1993 gjordes en nystart av satsningen och då fick man namnet Zeunerts. Ägare då och fram till nu har varit Kopparbergs.

Bryggeriet är fortfarande ute till försäljning och det är oklart om det finns några intressenter.