Bryggeri gör upp med dunkel historia

Greene King jobbar nu med att städa upp efter sin grundares historia med slavar. Foto: Greene King

En av grundarna drev andra verksamheter med hjälp av slavar. Nu ska Greene King öppna upp och kompensera för sin dunkla historia.

Benjamin Greene var en av personerna som grundade bryggeriet Greene King 1799, men det var inte det enda han tjänade pengar på.

Han drev senare i livet rörsockerodlingar i Västindien där han utnyttjade slavar från Afrika på fälten för att tjäna sina pengar.

Detta uppmärksammades tidigare i år av forskare på Oxford University och kastade förstås en skugga över det framgångsrika brittiska bryggeriet, som i dag även driver en massa pubar i hemlandet.

Nu har dagens ledning för Greene King bestämt sig för att agera. Man har skänkt en okänd summa pengar till National Museum som under oktober ska genomföra Black History Month.

Bryggeriet ska också agera på andra sätt. Bland annat ska man genomföra en utbildning om mångfald för sina anställda, och man gör analyser för att se över att alla anställda behandlas lika, oavsett hudfärg.

– Vi jobbar hårt för att bygga en mer inkluderande miljö där människor från minoriteter ska få ökade möjligheter, samtidigt som vi inte ska glömma det som varit. Det är oförlåtligt att en av våra grundare tjänade pengar på slaveri och även om det var för nästan 200 år sedan kan vi inte låtsas som att det inte har hänt, säger Nick Mc Kenzie på Greene King till sajten The Drinks Business.