Bryggeri blir centralt i nytt bostadsområde

Bildspel

Bild 1 av 5

Ola Jonsson ser fram emot att få en massa bostäder runt bryggeriet.

 

Humlestaden blir ett helt nytt bostadsområde i Göteborg. Mitt i det området ligger Göteborgs Nya Bryggeri, som redan har visioner för hur bryggeriet ska utvecklas.

3000 nya bostäder, flera restauranger och caféer. Och så ett bryggeri. Så är planerna för det nya området Humlestaden i Göteborg. Göteborgs Nya Bryggeri finns redan på plats och blir en central del av satsningen.

– Det är en jättegrej för oss. Vi kommer att kunna behålla produktionen och det blir många som kommer att bo här i närheten, säger Ola Jonsson, vd för Göteborgs Nya Bryggeri.

Där finns redan planer på hur man ska hänga med i utvecklingen när det nya området blir verklighet. En del omflyttningar och ombyggnationer blir det även för bryggeriet. Den del där det i dag är lager kommer att försvinna och i stället blir det en glasvägg österut, med utsikt mot områdets nya huvudväg. Lagerutrymmet flyttas i stället till andra sidan av bryggeriet.

Dessutom måste bryggerimuséet eventuellt flyttas och planen är i så fall att ha det på någon av de övre våningarna i bryggeriet, där det i dag står tomt.

Med tanke på den planerade inflyttningen har Jonsson även en vision om att starta en egen restaurang och en bryggeripub i området.

– Fast än så länge vet vi inte när allt det här står klart, det kan säkert ta sju till åtta år. Men det pratas om åttavåningshus och att det ska dras en ny spårvagslinje till området, säger Jonsson.

Utöver jobbet med att flytta museet och delar av bryggeriet finns ett till problem. Med bostäder så nära ska det helst inte lukta från bryggeriet, och det är en utmaning när man brygger öl.

– Det får vi lösa på något sätt. Det grundläggande nu är att vi får vara kvar, säger Jonsson.

Det är Stena Fastigheter och Ikano Bostad som står bakom satsningen.

– Här finns en växtkraft som vi vill ta tillvara på och utveckla. Med vatten, gröna gårdar, bryggeri och närheten till Sandås skog och Änggården vill vi skapa morgondagens bostäder och en trivsam, livskraftig ny stadsdel. Här vill man bo och utvecklas i ett trivsamt socialt sammanhang, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

Området, som är cirka 155 000 kvadratmeter, ligger i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen i Högsbo.