Bryggaren som inte bara vill brygga

Patrik Fors tror att hans Fors Bryggeri ska kunna växa en del på sikt, men jobbet som lärare vill han inte släppa helt. Foto: Ronny Karlsson.

Han är läraren som hembryggde och bestämde sig för att satsa lite till. Patrik Fors har planer på att låta sitt bryggeri växa, men bara bryggare vill han inte bli.

Det är i Motala som Fors Bryggeri håller till. I en lokal nära Motala Ström bryggs det öl någon gång i veckan.

– Jag har inte behövt brygga mer, men kan både dubbla och tredubbla produktionen, säger han.

Det var efter en period som hembryggare som Fors bestämde sig för att starta sitt eget bryggeri. Han fick tillgång till lokalen sommaren 2015 och i november fanns den första ölen färdig.

– Vi pratade på jobbet om att gå en hembryggarkurs. Jag tänkte att hur svårt kan det vara? Sedan började jag hemma och det blev bra ganska direkt, säger han.

Han brygger idag på två stycken 200 liters-bryggverk.

Med sin relativa lilla produktion på 4000-5000 liter på ett år är det naturligt att ha sin marknad lokalt. Hans öl finns på ett Systembolag och på krogar i Motala och närliggande städer.

– Jag vill komma in på fler butiker hos Systembolaget. Gärna även på flera krogar, men de flesta i närheten har avtal med större leverantörer. Men några vill vara med och det är jättekul, säger Fors.

Motala är en ganska populär sommarstad och det märks av även på ölförsäljningen. Många frågar efter lokala öl och det är stor efterfrågan på Fors produkter under sommarmånaderna.

När ölintresset tog fart hade faktiskt Fors tillsammans med en kollega planer på att starta en humleodling. Plantor köptes in och planterades, men när bryggeridrömmarna tog över blev det satsning där i stället.

Precis som i princip alla bryggare har Patrik Fors tittat på att expandera. Lite sådana planer finns, men samtidigt trivs han bra med jobbet som hemkunskapslärare på en skola i Motala.

– Det skulle nog bli ganska ensamt att bara vara bryggare. Det bästa vore nog hälften av varje, att brygga öl på halvtid och vara på skolan på halvtid. Jag tycker om att ha människor runt mig, säger han.