Bryggare i Grästorp sugna på expansion

Bildspel

Bild 1 av 4

Niclas Andersson och Thomas Ottosson är två av tre personer bakom Grästorps Bryggeri.


 

De vet inte riktigt själva om det är en hobby eller mer än så. Men till hösten kan det bli tal om expansion och utökad satsning för Grästorps Bryggeri.

Hela tanken på ett bryggeri började egentligen när Thomas Ottosson läste en bok av Peter Eronsson som handlade om bryggning. Den inspirerade och han började att bygga sin egen bryggeriutrustning.

Efter några bryggningar började dottern Johanna Ottosson och hennes pojkvän Niclas Andersson också att engagera sig.

– Vi kom med efter ett tag och var mest med och lärde oss, säger Andersson.

Men efter ett tag blev deras öl riktigt bra och de började att fundera på en utveckling.

– Det var ju roligare att brygga än att dricka upp allt, så vi gav bort en hel del öl. Men så började vi att prata om att sälja vår öl istället, säger Andersson.

I det här läget var det ett mer automatiskt bryggverk på 20 liter som användes.

– Det var en del jobb med lokalen men på sensommaren 2012 sålde vi vår första öl, säger Thomas Ottosson.

Sent samma år fick de in sina öl på Systembolaget i Grästorp och då köptes det in ett bryggverk på 50 liter.

I dag bryggs det på ett 200-liters bryggverk och årsproduktionen i fjol var cirka 5500 liter.

– Vi siktar mot 6500 liter i år, så det blir en ökning. Men det finns inte hur mycket plats som helst, säger Niclas Andersson.

Därför funderar trion på att lämna källaren i Thomas Ottossons hus. Om det får tag på en ny lokal kan det också bli ett bryggverk på 500 liter och då funderar Thomas Ottosson på att åtminstone jobba deltid med bryggeriet.

– Jag har ju ett annat företag också så det är lite att fundera på. Nu brygger vi var tredje helg och om jag kan lägga mer tid på det kan vi brygga oftare, säger han.

De beskriver sin öl som en blandning av engelskt och amerikanskt.

– Vi är ganska snälla med vår humling, jag tycker en del tävlar i vem som kan få i mest humle i en öl, säger Thomas Ottosson.

Men i bland tar de ut svängarna också. Ottosson fick inspiration av en kollega som provat en dansk fläderöl och nu har de också gjort en liknande öl.

Om expansionen blir av lär det kunna bli både tid och utrymme för fler experiment.

– Vi får ta ett beslut under sommaren. Vi måste lösa bemanningen och ha koll på ekonomin, säger Niclas Andersson.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Bryggare i Grästorp sugna på expansion

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer