Brödraduo lanserar svenskt bryggverk

En prototyp presenterades i fjol och fick bra respons. Nu satsar Mats P och Bengt Göran Nilsson på det första svensktillverkade bryggverket.

De båda bröderna som driver Säby Brygghus utanför Landskrona fick iden i samband med att man bryggde öl hemma.

– Vi hade ett bryggverk på 20 liter men det var för litet när vi var två stycken. Vi tittade på en del andra varianter men till slut bestämde vi oss för att bygga ett själva, säger Mats P Nilsson, som tidigare jobbat som personalchef på Spendrups.

Det blev en hel del jobb med bryggverket innan man kände sig redo att visa upp det.

– Vi tog med en prototyp till en hembryggartävling i Limhamn i fjol och där fick vi ett bra mottagande. Då bestämde vi oss för att satsa på det här.

Det är Bengt Göran som står bakom konstruktion och programmering till det datastyrda och automatiserade bryggverket. Det som inte är egentillverkat har köpts i huvudsak från närliggande företag.

Bryggverket är döpt till Brygg 52. Bröderna brygger vanligtvis brygger 52 liter och fyller två jäsfat om vardera 26 liter. Men det går att få ut 66 liter vört med ett maxtak på 13 kilo malt till varje bryggning.

– Bryggverkets processtyrning sköts helt från en PC skärm och bryggverket står på ett stativ med låsbara hjul. Dessutom har vi skapat en smidigt rengöring med hjälp av en ventil i botten. Du behöver inte lyfta upp och tömma bryggverket vid rengöring, säger Mats Nilsson.

Han berättar också att deras datorprogram är kompatibelt med populära receptprogrammet BeerSmith, och som tillägg går det att köpa en maltrörslyft som gör att en person kan hantera hela bryggverket. Priset i grundutförande ligger i dagsläget runt 21 000 kronor, och bland annat har ett bryggverk sålts till bryggarutbildningen i Ludvika.

-Vi är nu ganska unika tillverkare då vi lämnar teknisk support och vägledning direkt till våra kunder samt håller utbildning i hur man brygger med bryggverket, säger bröderna och fortsätter:

– Vi är mycket nöjda med bryggverket. Än så länge har vi legat ganska lågt med att det finns.