De tog steget från möbler till bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 3

Robert Åström och sambon Johanna Lundberg är glada över att ha de första ölen på Systembolaget.

Från möbler till öl. Det har killarna bakom Bryggeriet i Umeå tagit. Nu finns deras två första öl på Systembolaget.

Det är bröderna Robert och Andreas Åström som står bakom satsningen.

– I januari 2020 var det nya bryggverket installerat och klart att köra igång med. Vi siktar nu på att brygga ca 50 000 liter per år, berättar Robert Åström. 

De båda bröderna var annars länge i möbelbranschen. 2001 startade det hela med Hermansson Möbler och det företaget blev till Mio i Umeå 2006. 2017 avslutades den verksamheten och nu är det öl som gäller istället.

Ett bryggverk på 1000 liter finns i lokalen på Klockarbäcken i Umeå och där står också sex tankar i samma storlek.

– Under 2018 började vi planera för ett bryggeri här på Klockarbäcken där vi äger ett antal industrifack. Två av våra industrifack fick bli utrymme för vårt bryggeri som vi gjorde klart under 2019. Under den tiden ”tränade” vi på att brygga öl och hann med cirka 60  bryggningar med ett 50-liters bryggverk, berättar Robert Åström.

I måndags släpptes deras första två öl på Systembolaget, då Umeå Export och Umeå Ale släpptes i det lokala sortimentet.

Bryggeriet har redan från start satsat på sin egen burklina och man sköter alla transporter på egen hand. Med premiären på Systembolaget avklarad sätter man upp nya mål.

– All vår öl säljs i burk då det är den mest miljövänliga metoden. Dessutom blir det bättre kvalité. I höst kommer vi att lansera en ny öl som blir unik då den innehåller endast ekologisk svensk malt samt humle.