Brittiska festivalöl bryggdes hos Dugges

Bildspel

Bild 3 av 6

Tomas Halberstad var med i en film som handlade om festivalölen.


 

We Are Beer arrangerar tre populära festivaler i Storbritannien. Nu har årets tre festivalöl bryggts och det skedde hos Dugges i Landvetter.

We Are Beer började med att arrangera London Craft Beer Festival 2013 och sedan har det rullat på snabbt. 2016 startades samma koncept i Bristol och i fjol var det även premiär i Edinburgh.

Årets festivaler kommer att ha varsin festivalöl, och det var en av anledningarna till att We Are Beer, Wiper and True, Tempest och Gipsy Hill var på plats hos Dugges under onsdagen.

– Det blir tre olika, alla är imperial stouts och de kommer att utvecklas vid varje festival, säger Tomas Halberstad på Dugges.

Det börjar med en imperial stout med choklad och vanilj, och i version två blir det även tonkabönor. Den tredje ölet blir en fatlagrad variant av öl nummer två.

Givetvis är det en fjäder i hatten för Dugges att brittiska festivalarrangörer väljer att brygga sina öl i Sverige.

– Det känns jätteroligt. Vi har haft en bra relation med We Are Beer sedan första gången vi träffades, säger Halberstad.

Greg Wells är en av personerna bakom We Are Beer. Han ville göra något som bidrog till craft beer-vågen, men kände att han inte kunde brygga öl på den nivå han själv ville att ölen skulle vara.

– Vi vill inkludera alla i vår festival. Bryggare, nördar och även som som inte dricker öl så ofta. Vi gillar hela den här communityn, säger han.

Wells jobbar numera heltid med We Are Beer. I fjol hade man runt 11000 besökare på sina festivaler och i år räknar man med att nå mellan 16000 och 17000 besökare.

– Det växer och är populärt och vi vill erbjuda både brittisk och internationell öl. Vi är jätteglada över att få vara här och brygga med Dugges.

Med tre populära festivaler som växt fram på ganska kort tid är det förstås lätt att tänka sig att det ska bli ännu fler. Men riktigt så resonerar inte We Are Beer.

– Vi har blivit erbjudna bra med pengar för att göra fler festivaler, men vi vill förbättra dom vi redan har. Men vi planerar för en annan festival till nästa år, som blir med camping och musik, säger Wells.

Under kvällen har man dessutom en tap takeover, där Tempest, Gipsy Hill och Wiper and True hade med sig några av sina specialöl till Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan. Där startades också en tävling där förstapriset är en weekendresa för två till London med hotell och fribiljetter till London Craft Beer Festival.