Brewdog visar vägen för brittisk succé

Storbritanniens största oberoende bryggerier har ökat omsättningen rejält det senaste året. Det största anledningen till det är Brewdog.

På bara ett år har omsättningen för de största största craft beer-bryggerierna i Storbritannien ökat med 44 procent. 125 miljoner pund, drygt 1,3 miljarder kronor, blev den sammanlagda omsättningen och då stod Brewdog för 60 procent av den summan.
Det råder alltså ingen tvekan om att den brittiska ölscenen mår riktigt bra just nu. På fem år har den totala omsättningen för de 30 största femdubblats enligt sajten Insider.co.uk.
Brewdog har varit vägvisande i den här resan och var tidiga med att ta för sig och prova nya grepp. Bland annat var man bland de första brittiska bryggerierna att ta upp kampen med jättarna när det gäller ölförsäljning i matvarubutiker. Det har i sin tur öppnat dörrarna för många andra att följa efter.
Faktum är att omsättningsökningen hade kunnat vara ännu större om det inte skett en del uppmärksammade uppköp de senaste åren. Meantime Brewing har sålts till SAB Miller och Camden Toen har sålts till AB InBev. Båda de bryggerierna har haft plats på topp 30-listan om de inte hade fått nya ägare.