Branschen som växer snabbast i Sverige

Sveriges snabbast växande bransch. Ja det är faktiskt bryggeribranschen som är det. 392 bryggeriföretag fanns det i Sverige vid nyår.

Boomen med nya bryggerier verkar aldrig vilja ta slut i Sverige. Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) är bryggeribranschen i procent den snabbast växande av alla i Sverige.

Ökningen är imponerande 816 procent på sju år.

– Vi har tittat på företagsregistret och där fanns det 392 olika företag. Det kan vara några nedlagda som fortfarande finns kvar där, men annars är den siffran ganska exakt, säger Stefan Björnsbacka på SCB i Örebro.

I slutet av 1800-talet fanns det flera hundra bryggerier i Sverige. 1914 förbjöds försäljning av starköl, 1917 infördes motboken och 1922 ett rusdrycksförbud. Detta ledde till den så kallade bryggeridöden och många små bryggerier slogs ihop till ett fåtal stora bryggerikoncerner.

Så såg det också länge ut i Sverige och det importerades inte heller speciellt mycket öl.

Mellan 1993 och 2010 ökade antalet svenska bryggerier från 16 stycken till 42 stycken. Under den tiden grundades bland annat bryggerier som Oppigårds, Närkes Kulturbryggeri, Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Dugges och Nils Oscar. Det är exempel på bryggerier som visat vägen och många gånger varit en inspiration för andra.

Men sedan 2010 har det alltså fullständigt exploderat och frågan är när ökningen ska ta slut. Än så länge verkar det inte vara så och det är rimligt att tro att de 392 företagen har blivit över 400 under 2018 års första månader.

– Jag har ingen aning om när det ska plana ut. Men det verkar ta ett tag till, säger Stefan Björnsbacka.