Bokkereyder till Surölsfestivalen

Belgiska Bokkereyder blir huvudnumret vid Surölsfestivalen på Ölrepubliken i Göteborg. Det kommer att erbjudas såväl en provning som flaskor i baren.

Surölsfestivalen genomförs för tredje året och arrangören Ludvig Mossberg är mycket nöjd med att ha lockat belgaren Raf Soef till Göteborg.

– Bokkereyder är väldigt nytt, det var premiär vid CBC i Köpenhamn i våras. I år ville vi få hit en internationell bryggare, säger Mossberg.

Festivalen anordnas 31 oktober till 3 november, och Jens Skrubbe blir det andra stora namnet på festivalen. Skrubbe, som bland annat står bakom Belgoklubben, kommer i år att fokusera på öl med brett vid sin provning.

– Jens har varit med varje år, det är väldigt kul, säger Mossberg.

Den första surölsfestivalen genomfördes 2014 och det är Mossberg tillsammans med Fredrik Bergqvist och Ölrepubliken som står bakom.

– Fredrik och jag är gymnasiekompisar och fastnade för suröl tillsammans. Först gjorde vi en provning på Ölrepubliken och sedan ledde det till en festival.

Mossberg tror att det tredje året kommer att bli det mest populära.

– Det känns så. Första året var det ett ganska svalt intresse, men i fjol kom det betydligt mer folk. Bokkereyder kommer att dra folk, framför allt nördar, tror Mossberg.

Målet är också att få in svensk suröl på fat och flaska till festivalen. Beerbliotek är ett av bryggerierna som kommer att vara representerade, men arrangörerna hoppas på fler.

Inför festivalen kommer de båda kompisarna dessutom att åka till Belgien och leta efter öl. En resa som dessutom kommer att innebära ett privat stopp på Cantillon, de båda killarnas favoritbryggeri.

– Det har blivit så, vi vill prova så många olika öl därifrån som möjligt. Tyvärr har Cantillon blivit väldigt populära så det blir ganska dyrt, avslutar Mossberg