Oppigårds fixar öl med 200-åriga rötter

Björn Falkeström ser fram att presentera det öl som har en 200-årig historia. Foto: Privat.

Grunden är 200 år gammal. Nu ska den bli till ny öl när Oppigårds har 6000 liter suröl som väntar på att bli färdig.

Det är en spännande satsning som sker i Ingvallsbenning utanför Hedemora i Dalarna. Oppigårds fick sin nya byggnad för suröl klar under våren och nu finns 6000 liter på fat.

– Vi hade fat kvar från Thurbo Kaggen och har tvättat ur dom. Det är ett 30-tal fat som vi fyllt, säger Björn Falkeström på Oppigårds.

Grunden till ölet är minst sagt spännande. Ölentusiasten Håkan Hultén är bosatt nära Oppigårds bryggeri och i hans famlj har det sedan 1806 funnits ett ekfat med öl. Den surölen har tappats ur till hälften vartannat år, samtidigt som man fyllt på fatet. Nu är den ölen och kulturen grunden i Oppigårds surölsprojekt.

– Det kommer att bli olika öl hos oss. När faten är tillräckligt bra kommer vi att göra blendning och se vad som blir bra, säger Falkeström.

Det här är en lång process och Falkeström tror att det färdiga ölet kan finnas på marknaden om 18 månader.

– Vi diskuterar lite hur vi ska göra i slutändan. Jag vill nog ha det på flaska och låta det jäsa vidare där, men i så fall är det en process som vi måste lära oss. Det första som vi släpper blir ett originalöl men sedan kan det säkert bli smaksättningar också.

Den som är nyfiken får ge sig till tåls ett bra tag till. Men det är en mycket spännande satsning som görs.

– Det är skönt att vi kan ha utrymme för att låta en del saker få ta lite tid. Vi har faktiskt glömt bort den ölkultur som en gång fanns i Sverige, säger Falkeström.