Billig alkohol kan stoppas i England

Fyra procent av Englands befolkning står för hela 32 procent av alkoholkonsumtionen. Nu finns planer på att sätta en gräns för hur billig alkohol får vara.

Siffrorna kommer från PHE (Public Health England) och kom överraskande även för personerna bakom undersökningen.

Det som konsumeras av de fyra procenten är mestadels billig och stark alkohol, och undersökningen ger stöd till de planer som finns på att införa ett lägsta tillåtet pris på alkohol.

Förespråkarna menar att en sådan nedre gräns skulle göra det svårare för den här gruppen att köpa in alkoholen, och på så sätt skulle man få ned konsumtionen bland de som dricker mest. De som inte vill se någon gräns menar att ett sådant förslag bara skulle leda till att man sköer sig till andra droger.

Skottland har redan röstat för att införa en sådan gräns och man menar att det ska hjälpa en del skottar som har ett ohälsosamt förhållande till drickandet. Lagen infördes efter att Högsta Domstolen tagit upp frågan, som överklagades av Scotch Whisky Association.

Lägstagränsen innebär att en flaska vin inte får kosta mindre än 4,69 pund, ett fyrpack med öl får inte kosta mindre än fyra pund och en flaska whisky ska inte gå att köpa för under 14 pund.