Beslut ändras – nu är etiketten godkänd

Nu är det fritt fram att beställa Taras Boulba igen. Ölets etikett har nämligen godkänts, trots att den tidigare varit stoppad hos Systembolaget. Foto: De La Senne.

Först godkänd, sedan stoppad. Och nu godkänd igen. Nu kan svenskarna privatimportera Taras Boulba igen.

Det var tidigare i dag som Beernews kunde berätta om turerna med De La Sennes öl Taras Boulba. Ölet har flera gånger funnits på Systembolagets hyllor under exklusiva släpp, och utöver det varit tillgängligt via beställning.

Men en hårdare tolkning av reglerna för etiketter från och med 2016 har gjort att det blev stopp för ölet, även om flera lådor av misstag inte har granskats och därmed hamnat hos svenska kunder den senaste tiden.

Och nu är det fritt fram igen att beställa ölet. Under onsdagseftermiddagen togs beslutet.

– Det var ett svårbedömt fall och frågan kom upp igen. Vi pratade med Konsumentverket och gjorde bedömningen att etiketten inte bryter mot gällande regler angående våld eller måttfullhet, säger Karin Husberg på Systembolagets pressavdelning.

En förmildrande omständighet är att motivet är utformat som det är.

– Det är inte en verklighetstrogen bild utan gammaldags tecknad och med en humoristisk underton, vilket gör att bilden är okej, säger Husberg.

Nu är det alltså möjligt för svenska kunder att beställa ölet igen, och importören Belgodeli kan kanske räkna med lite extra tryck efter de här turerna.

– Skönt att Systembolaget kan ändra sig, säger An Delanghe på Belgodeli.