Hembryggar-öl på Belgoträffen i helgen

Thomas Pirander på Svenska Hembryggareföreningen.

I helgen är det dags för Belgoträffen. Något av ett tröstpris för alla hembryggare nu när det inte blir något publikt SM i år.

Det blir första gången som Belgoträffen arrangeras efter att pandemin bröt ut. I januari 2020 var det sist.

– 2021 ställde vi in och i januari i år gick det inte heller. Men nu verkar det gå vägen, så nu kör vi, säger Thomas Pirander på Svenska Hembryggareföreningen (SHBF), som tillsammans med Uppsala Hembryggareförening arrangerar tävlingen.

Själv ställer han inte upp i år, utan väljer att fokusera på funktionärsjobbet. Men det är en hel del hembryggare som kommer att ställa upp fat och flaskor i Fyrishov i Uppsala på lördag.

I domarklassen tävlar 87 öl och i folkets val 93. Exakt hur många tävlande det är har inte Thomas i huvudet, men han gissar på runt 80.

– 2020 hade vi all time high med 120 öl och 1000 besökare. Så många blir det inte i år. Vi hoppas på 700-800 besökare, säger han.

– Det roliga är att det brukar vara en otroligt stor spridning på de som kommer: unga, gamla, kvinnor, män, stora skägg och renrakade.

Tävlingen delas in i en svag och en stark klass där den starka tar över vid sex volymprocent. Det ska vara belgiskt eller fransk och förklaringen till att franska stilar får vara med i en tävling som heter Belgoträffen är att de ligger i samma huvudklass i SHBFs ölstilsdefinitioner, klass 9, ”Belgisk och fransk ale”.

Sen tillåts även de flesta syrliga ölen i klass 10, med undantag för berliner weisse.