Belgiskt fokus för ny ölbar i Uppsala

Det startar en rejäl satsning på belgisk öl i Uppsala i veckan. Bierhuis med med belgisk mat och öl slår då upp dörrarna.

Bakom satsningen står Ali Haddadi som sedan tidigare driver Churchill Arms i Uppsala.

– Det här är ett steg tillbaka till rötterna, mer än att bara rusa på framåt i utvecklingen, säger restaurangchefen Anna Bennich-Björkman.

Premiärdag för Bierhuis är onsdag 30/11, och då kommer det att finnas 24 olika kranar med bara belgisk öl.

– Vi kommer att ha fyra gästkranar som byts ut ganska ofta. Det blir 100 procent belgisk öl på kranarna, säger barchefen Johan Engelmark.

Vi diskuterar om det finns något ställe utanför Stockholm som bara fokuserar på belgisk öl, men konstaterar att vi inte kan komma på något. Men det är inte bara ölen som får belgiskt fokus. Matmenyn är också helt belgisk med många varianter på musslor till exempel.

– Hälften av musslorna är dessutom kokta i öl, säger Bennich-Björkman.

Lokalen håller på att färdigställas in i det sista. Totalt blir det 90 sittplatser, men förstås finns också möjlighet att stå vid till exempel baren.

Nu återstår att se om Uppsalaborna tar till sig den belgiska ölkulturen. Personerna bakom Bierhuis har stora förhoppningar på det.

– Förutom kranarna har vi en massa flaskor också. Vi har ganska många stora flaskor, vi hoppas att folk ska dela på en flaska öl ungefär som man delar en flaska vin, säger Bennich-Björkman.