Bästa året någonsin för All In Beer Fest

Fler bryggare, fler besökare och bra flyt hela tiden – och alla var glada. Så sammanfattar festivalgeneralen Lina van der Zwan All In Beer Fest 2018.

– Årets festival blev den bästa på alla sätt vis – en succé! Jag har inte fattat det än, men jag är jätteglad, säger Lina van der Zwan några dagar efter festivalen när Beernews får tag på henne.

– Jag tog ett par dagar ledigt och bara sov efteråt – ingen mejl och ingen telefon. Och så tappade jag rösten.

Totalt var det lite mer än 2600 besökare på årets upplaga av ölfesten och andra passet på lördagen var helt slutsålt. Och då hade man ändå ökat maxantalet från 1000 till 1300 för ett enskilt pass i år, med tanke på att ytan också hade ökat.

– Vi har inte räknat ihop det än så vi vet inte exakt hur det gick ekonomiskt, men det ser bra ut. Det har varit fler besökare än det varit tidigare och de som kom köpte mer öl.

För ett par år sen var det annorlunda, då tittade man på hur man skulle göra för att få festivalen att gå ihop. Den trenden vände förra året och i och med årets upplaga verkar festivalens problem vara över.

– 2016 funderade vi om vi skulle fortsätta på samma sätt – och om det var värt det, men det känns som att det är borta nu, säger Lina.

Något ekonomiskt resultat är inte klart än. Just nu jobbar hon för fullt med att betala fakturor och annat efterarbete och det är först efter det som den biten klarnar helt.

Även i antal bryggare var det det bästa året för All In Beer Fest. I år var det 46 bryggerier som hade tagit sig till Hisingen och för första gången fick man använda hela Eriksberghallen för att få plats.

– Vi kunde inte ta in fler bryggare även om det var svårt att säga nej. Vi har ju inte tusen platser, säger Lina.

– Sen kan det å andra sidan vara lite svårt att få hit bryggare från USA för bara en helg, men jag tycker ändå att vi hade en bra uppsättning jänkarbärs i år. Kul också att vi fick hit Magpie från Sydkorea.

När fakturorna väl är betalda börjar planeringen för nästa år. Något datum är inte satt ännu men det lutar åt vecka 44 igen.

– Vi kommer att bestämma datum relativt snart och vecka 44 är ju lite vår vecka i Eriksbergshallen. Vi har försökt att flytta den så att den kommer närmare What’s Brewing i Norge men då är lokalerna här upptagna. Sen tittar vi alltid på andra lokaler och inget är hugget i sten. Just nu är Eriksbergshallen bästa stället – dyker nåt annat upp så tittar vi på det.

Årets All In Beer Fest genomfördes utan större missöden i övrigt. Det värsta som inträffade var att bilen man lånat från Dugges gick sönder och en låda med tröjor med festivaltryck som skulle säljas stals från en buss.

– Vi hade tur att det inte var funktionärströjorna som stals och det löste sig med bil också till slut, säger Lina.

Själv hann hon inte ha så roa sig så mycket på festivalen, det var allt för mycket som skulle fixas hela tiden.

– Jag hann med ett par öl på hela tiden. Sen tog jag en pilsner på efterfesten innan jag blev för trött och gick hem för att sova, berättar hon.

– Jag hann kanske inte prova så mycket öl, men det bästa för mig är ändå att känna den härliga stämningen bland bryggare och gäster. Det är roligast när att alla nöjda. Då har jag gjort ett bra jobb – sen kanske jag får en slatt av det som finns kvar när jag kommer till Brewers …