Baren satsar svenskt på andra sidan jorden

Bildspel

Bild 1 av 4

Carl Bloxam och Susanna Rislund-Fullana satsar på svensk öl på restaurangen Gothenburg. Men den ligger på Nya Zeeland.

 

De har kopplingar till staden som gett restaurangen dess namn och satsar på svensk öl. Men Gothenburg ligger nästan så långt bort från Göteborg som man kan komma. Vi träffade paret bakom satsningen.

Göteborg har gjort sig ett namn som ölstad under senare år. Men faktiskt har staden också inspirerat till namnet på en restaurang på andra sidan jorden. Carl Bloxam och Susanna Rislund-Fullana står bakom det hela med satsningen på Gothenburg.

– Jag är från Göteborg, det är så det började, säger Rislund-Fallana.

Det var 2006 som de båda träffades. Carl Bloxam bodde då i London men var i Thailand och träffade på Susanna.

– Vi sågs i två timmar, sedan hade jag ett flyg att passa. Men vi höll kontakten, berättar han.

Efter att Carl också hunnit med att bo i Kanada, så hamnade till slut de två tillsammans på Nya Zeeland, där de fortfarande bor kvar. Hemstaden är Hamilton.

– Vi kom dit mitt i en lågkonjunktur och pratade om vad vi skulle göra. Då kom förslaget om en restaurang upp. Det var tufft att hitta jobb så vi bestämde oss för att satsa på det, säger Carl.

Planen var att bygga något som påminde om en amerikansk restaurang, men till en början var ölutbudet mest belgiskt.

– Vi började att upptäcka craft beer från Nya Zeeland då, och det var spännande. Sedan hälsade vi ju även då på i Sverige och började prova svensk öl, säger Carl.

Den svenska ölen imponerade på de båda och efter ett tag ledde till det att de började att importera svensk öl till Gothenburg på Nya Zeeland. Öl från bland annat Dugges, Electric Nurse, Stigbergets, Poppels, Beerbliotek, Omnipollo och Rådanäs har rest den långa vägen till andra sidan jordklotet för att serveras i Hamilton. Det är alltid tre svenska kranar av de sex som finns i restaurangen.

– Göteborg har en fantastisk atmosfär och kanske 8-9 bryggerier i världsklass. Det är klart att vi vill ha den ölen, säger Carl Bloxam.

Restaurangen har blivit en framgång, man har hunnit med att flytta och expandera den en gång, och numera driver man även ölbaren Craft där det finns 15 ölkranar. Dessutom har man en cocktailbar där det finns tre olika öl att välja bland.

– Folk gillar den svenska ölen och det är inga problem att sälja den. Nu har jag en bra kontakt med alla bryggarna och det underlättar också, säger Carl Bloxam.

Familjen försöler att tillbringa somrarna i Sverige och Göteborg, vilket leder till en hel del möten med bryggare. Bland annat har Carl varit med och bryggt öl hos Electric Nurse under sommaren.

Hur ser han då på kvaliteten på öl om man jämför Sverige och Nya Zeeland?

– Sverige är fortfarande före Nya Zeeland. Men samtidigt är några av de bästa ölen jag provat från Nya Zeeland, så vi börjar att närma oss. Båda är bra ölländer, säger Bloxam.