Årets festivalöl släpps på 15 svenska krogar

Här är gänget som gjorde ölet i somras. Foto: Jeff Flindt

På torsdag är det premiär för årets Great Swedish Beer, och denna gång är det ingen lager.

Varje år tas en öl fram till Great Swedish Beer Festival i Malmö och i år gjordes den på Brekeriet tillsammans med Svartbergets Fjällbryggeri och Snausarve Gårdsbryggeri.

Till skillnad från de senaste två åren är det ingen lager utan en gose. Var och ett av bryggerierna har bistått med varsin smakingrediens.

– Alla har bidragit, det är väldigt roligt. Sebbe (Sebastian Tornéus på Svartbergets) plockade själv granskott som hade med sig och Kalle (Andersson) och Nina (Schultes) på Snausarve hade plockat enbär som de rensade på bryggeriet, det kändes väldigt genuint, säger Erik Frithiof på Great Swedish Beer Festival.

Brekeriet bistod med sin husjäst och nu när den har gjort sitt arbete är det alltså dags för premiär för ölet. Men redan innan det har Erik fått positiv feedback.

– Sanna Lindberg på TV4 och Fredrik Berggren på Ölpölen gillade den skarpt, säger han.

Även Beernews recensent Robert Lagerström har testat ölen och han håller med om omdömet, här är hans recension i förskott.

”En komplex, subtil och lätt salt gose, med inslag av aprikos, citron, stall, hö och enbär. Bryggd hos Brekeriet i samarbete med Snausarve och Svartbergets. Riktigt gott!”

Lanseringen sker på 15 olika platser i landet på torsdag, med en viss övervikt för de södra delarna. Men det är ändå inte kört för den som inte har möjlighet att ta sig till någon av krogarna nedan.

– På fredag släpper vi 15000 burkar i Systembolagets tillfälliga sortiment och sen kommer den förstås att finnas vår festival.

Här är hela listan med krogar som är med på releasen:

Beer ditch, Malmö
Peas ’n’ honey, Malmö

Malmö Brewing Taproom, Malmö

Stormgatan, Malmö
Casual Street Food, Malmö
Nyköping Brewing, Nyköping
Örebro Ölhall, Örebro
Karlstad Ölhall, Karlstad
Benchwarmers Taproom, Helsingborg
Lådan, Stockholm
Stigbergets Fot, Stockholm
Brewers Beer Bar Magasinsgatan, Göteborg
Haket, Göteborg
Chapter House, Växjö
Tapas Bar & Deli, Umeå