Är vi sämre på dricks i pandemitider?

En undersökning visar att bar- och restauranggäster är sämre på att betala dricks i pandemitider. Foto: Pixabay.

Är vi sämre på att betala dricks i pandemitider? Ja, det visar i alla fall en amerikansk undersökning och dessutom är det inte säkert att dricksen går till de som serverar.

Hur gör du när du är ute på en bar eller restaurang i pandemitider? Ser du till att betala dricks även om du beställer och betalar via en app, eller även om personalen håller sig på säkert avstånd?

I en amerikansk undersökning svarar hela 83 procent av de tillfrågade anställda i branschen att extrapengarna blivit mindre eller uteblivit i pandemitider. Förändringen ska till största delen ha skett efter att de amerikanska barerna och restaurangerna öppnat på nytt efter att ha varit nedstängda.

Undersökningen har väckt reaktioner i Storbritannien där Manchesters borgmästare Andy Burnham nu agerar. Han kräver nu skärpning, inte minst för att serveringspersonalen ofta har dåliga grundlöner.

– Bar- och restaurangpersonal tjänar ofta mindre än vad de kan klara sig på och är beroende av dricks som läggs ovanpå lönen. Dricksen kan vara skillnaden mellan att ta en Uber eller att gå hem, så det finns en tydlig säkerhetsaspekt här, säger han till sajten Morning Advertiser.

Burnham är också starkt kritisk till att all dricks i Storbritannien inte går direkt till de anställda.

– Många pubägare har inte som standard att ge de pengarna till personalen, utan tar dem i stället för att få en högre intäkt på sista raden. Som kunder måste vi fråga om personalen får behålla dricksen. Om de inte får det måste vi fråga oss varför vi betalar den, säger Burnham.

Han är orolig för att förändringen ska finnas kvar även efter pandemin och att dricks är något som kan försvinna med tiden.

För några år sedan talades det till och med om en brittisk lag som skulle se till att dricksen gick till personalen, men någon sådan lag finns ännu inte framtagen.