Är det cannabis som räddar ölföretagen?

Cannabis är lagligt i nio amerikanska stater och allt fler ölföretag satsar på drycker som innehåller cannabis. Foto: Pixabay.

Är det drycker med cannabis som ska rädda de största företagen när ölförsäljningen går ner i USA? Efter flera storsatsningar är det mycket som talar för det.

Samtidigt som craft beer fortsätter att växa i USA, så tappar flera av de största öltillverkarna en del marknadsandelar. Dessutom kommer nu en ny yngre generation som i större utsträckning väljer drycker med låg eller ingen alkoholhalt.

Det har fått flera stora aktörer att agera och då tittar man i flera fall mot cannabis. Drogen är i dag helt laglig i nio av USA:s delstater, och dessutom tillåten för medicinskt bruk i ytterligare stater. Ett antal stater har cannabis som olagligt, men avkriminaliserat, vilket innebär att straffen är ringa eller inte alls delas ut.

Senast i raden av ölföretag som ger sig in i cannabisvärlden är MolsonCoors. Nu ska man ta fram en alkoholfri öl som innehåller ämnet THC, ämnet ligger bakom det rus som cannabisanvändare får. Målet är att lansera drycken i Kanada, där cannabis är lagligt, och det är inte omöjligt att den också dyker upp i USA.

Constellation Brands är redan inne i samma bransch. Ölföretaget som bland annat äger Corona och Ballast Point, är delägare i cannabisframställaren Canopy Growth.

Heineken vill inte vara sämre. Deras varumärke Lagunitas har tagit fram två drycker som innehåller cannabis och humle. De går under namnet Hi-Fi Hops och säljs i Kalifornien. Varje burk innehåller 10 milligram THC, och en dos på 20 milligram kan börja att ge oroskänslor, hävdar experter.

Känslan i dagsläget är dessutom att fler stater helt kommer att legalisera marijuana i USA, och då är storföretagen redo.

– Vi tror det här har en stor potential och kommer att lära oss en hel del. Om andra marknader öppnar sig och marijuana blir lagligt kommer vi att vara i en bra position när det sker, säger MolsonCoors vd Mark Hunter i ett pressuttalande.

Sverige då? Ja, här är cannabis helt förbjudet och det finns bara enstaka fall där det används medicinskt. Men i takt med att omvärlden har en allt mer liberal syn på cannabis, kommer även Sverige att påverkas. Det tror Henrik Tamm, emeritus professor på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

– Det är helt ofrånkomligt att det kommer att bli en liberalisering. Som forskare tycker jag att det blir intressant att se hur man nu mobiliserar i förhållande till det som är ofrånkomligt, sade han i en intervju med Sveriges Radio tidigare i år.

Här är staterna i USA där cannabis är helt lagligt:

Alaska

Kalifornien

Colorado

Maine

Massaschusetts

Nevada

Ohio

Vermont

Washington

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Är det cannabis som räddar ölföretagen?

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer