Är det cannabis som räddar ölföretagen?

Är det drycker med cannabis som ska rädda de största företagen när ölförsäljningen går ner i USA? Efter flera storsatsningar är det mycket som talar för det.

Samtidigt som craft beer fortsätter att växa i USA, så tappar flera av de största öltillverkarna en del marknadsandelar. Dessutom kommer nu en ny yngre generation som i större utsträckning väljer drycker med låg eller ingen alkoholhalt.

Det har fått flera stora aktörer att agera och då tittar man i flera fall mot cannabis. Drogen är i dag helt laglig i nio av USA:s delstater, och dessutom tillåten för medicinskt bruk i ytterligare stater. Ett antal stater har cannabis som olagligt, men avkriminaliserat, vilket innebär att straffen är ringa eller inte alls delas ut.

Senast i raden av ölföretag som ger sig in i cannabisvärlden är MolsonCoors. Nu ska man ta fram en alkoholfri öl som innehåller ämnet THC, ämnet ligger bakom det rus som cannabisanvändare får. Målet är att lansera drycken i Kanada, där cannabis är lagligt, och det är inte omöjligt att den också dyker upp i USA.

Constellation Brands är redan inne i samma bransch. Ölföretaget som bland annat äger Corona och Ballast Point, är delägare i cannabisframställaren Canopy Growth.

Heineken vill inte vara sämre. Deras varumärke Lagunitas har tagit fram två drycker som innehåller cannabis och humle. De går under namnet Hi-Fi Hops och säljs i Kalifornien. Varje burk innehåller 10 milligram THC, och en dos på 20 milligram kan börja att ge oroskänslor, hävdar experter.

Känslan i dagsläget är dessutom att fler stater helt kommer att legalisera marijuana i USA, och då är storföretagen redo.

– Vi tror det här har en stor potential och kommer att lära oss en hel del. Om andra marknader öppnar sig och marijuana blir lagligt kommer vi att vara i en bra position när det sker, säger MolsonCoors vd Mark Hunter i ett pressuttalande.

Sverige då? Ja, här är cannabis helt förbjudet och det finns bara enstaka fall där det används medicinskt. Men i takt med att omvärlden har en allt mer liberal syn på cannabis, kommer även Sverige att påverkas. Det tror Henrik Tamm, emeritus professor på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

– Det är helt ofrånkomligt att det kommer att bli en liberalisering. Som forskare tycker jag att det blir intressant att se hur man nu mobiliserar i förhållande till det som är ofrånkomligt, sade han i en intervju med Sveriges Radio tidigare i år.

Här är staterna i USA där cannabis är helt lagligt:

Alaska

Kalifornien

Colorado

Maine

Massaschusetts

Nevada

Ohio

Vermont

Washington