Andreas tänker satsa på eget bryggeri

Hembryggarna

Andreas Andersson Carlgren. Foto: Privat

Namn: Andreas Andersson Carlgren @SmiskenBrewery

Ort: Hökarängen, Stockholm

Ålder: 46

Hembryggare sedan: 2012

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Min bana inom öl startade med ett öl-kit från Coopers. Innehöll allt jag behövde för att göra öl … Maltextrakt, flaskor, jäskärl etc. Exakt varför det blev så vet jag inte men jag har alltid varit intresserad av öl. Tyckte det lät intressant att testa och göra eget och där någonstans började det hela. Älskar just processen där allt börjar med en tanke och idé och sedan fortsätter till ett recept och vidare till en slutprodukt. Teknik som möter kemi och man får utlopp för rätt många förmågor, även grafiskt när man även gör sina egna etiketter till flaskor.

– Det är just därför jag håller på med denna hantverkshobby.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Balansen mellan familjen, jobbet och bryggning är svår ibland. Bryggning sker oftast tidiga mornar på helger men händer även att jag gör kvällsbryggningar. Svårt säga exakt tid som man lägger ner på denna hobby då jag ”tänker” öl hela tiden … Jag läser och svarar i ölforum, kollar till jäskärl, fyller flaskor och fat, diskar och rengör saker sporadiskt hela tiden.
Det finns alltid nåt att göra. Jag brygger en till tre gånger i månaden som mest. Det är en stor del av vardagen faktiskt, men jag försöker ändå hålla balansen på hur mycket tid det får ta, familjen går alltid främst, så är det bara.
– Att nämna är väl att jag även har en otroligt förstående fru som accepterar mitt stora intresse för öl.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Svårigheterna är nog mer relaterade till finna tid att brygga, men likaså detaljer i processen. Rent tekniskt har jag nog lärt mig att hålla mig från de djupaste dikena som man ibland hamnade i som nybörjare med några år på nacken. Även om det fortfarande uppstår situationer ibland som man får lösa vid bryggningar, men dessa kan man tackla lugnare idag. Jag lär mig fortfarande saker varje dag, förfinar och gör bättre.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Jag har en Mango Habanero IPA som jag är nöjd med och skulle nog säga att det är just kombon av humle och just det där lilla stinget från Habaneron som gör det till min personliga favorit.
Fått bra omdöme av andra för just denna också. Jag har även en bryggt en pilsner med tyskt stuk som jag är inne på tredje versionen på. Börjar närma mig en bra slutprodukt! Lager är inte helt enkelt att få till, men jag närmar mig.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Finns många öl som man skulle vilja pricka in rätt på, men personligen så älskar jag Omnipollo Levon och har försökt återskapa denna någon gång men inte lyckats riktigt ännu.

– Sen finns det ju även en del alster från Stigbergets som man skulle vilja efterapa perfekt, typ deras West Coast IPA som tillhör en av mina favoriter.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Absolut! Tanken är att inom kort köra igång kommersiellt i liten skala och rikta in mig på lokala restauranger och pubar i omnejd och eventuellt även ut på Systembolaget om det vill sig väl.
Men som sagt, det är ett sidoprojekt jämte mitt dagliga jobb inom IT. Jag måste prova vingarna helt enkelt.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Primärt tips till nybörjare är väl att hålla allting enkelt. Krångla inte till det, och fråga andra hur dom gjort eller skulle gjort. Gå med i forum, läs böcker inom bryggning och lär dej processens alla delar. Gå gärna ihop med en kompis och lär er tillsammans denna ädla konst att brygga. För en loggbok på dina idéer och tankar, bryggningar, recept.

– Men summerat så är det väl som alla hobbies och intressen att det ofta tenderar till att skjuta iväg i form av inköp av tekniska prylar, men det är absolut inget som är självskrivet. Det går att göra grym och kvalitativ öl utan massa dyra bryggverk, fatanläggningar med mera. Min bästa investering är nog kylskåp att jäsa i samt fatanläggning. Rekommenderas! Det sista som jag vill nämna är väl att det alltid skall vara kul!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Oj, ja det har ju varit ett antal gånger man ifrågasatt sig själv och sin mentala hälsa under en brygg-session. En gång då jag skulle mäska in i min Braumeister fyllde jag i malten i röret och rörde om rejält och noga som vanligt. Skulle applicera det övre mäskfiltret men hittade inte det alls..Borta! Var kunde detta vara måntro? Jo, det låg på botten i mäskröret så det var bara att tömma ut all blöt malt och börja om. Inte roligt! Sen har man väl haft kokhett vatten som sprutat hejvilt ur vörtkylaren då en slang brustit…

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt (egentligen båda men gillar nog mer beska saker)

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo