Anders vill samla gänget bakom Hell

SOMMARFRÅGOR 2020

Anders Thelenius vill samla gänget som skapade klassiska ölen Hell och Heaven. Foto: Peter Lindh.

Anders Thelenius, vd på Jämtlands Bryggeri, är nästa person att svara på våra sommarfrågor.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangförsäljningen. Vi har korttidspermitterat och gjort ett uppehåll i våra publika aktiviteter på bryggeriet. Systembolaget och Dagligvaruhandeln rullar lyckligtvis på rätt bra, det är jätteviktigt i dessa tider.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Det bästa med min sommar i år kommer att vara att vi får tid på landet för en massa hantverk, pyssel och annat jobb som ligger och väntar. Det är den stora fördelen med den påtvingade ”Hemestern”.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år?

– Det vore ju förmätet att säga vår egen Mango IPA, så jag tar istället tillfället att hissa en belgisk quadrupel med namnet Johnny Quad. Det är Jemtehed & Brande som brygger den. En stark rackare som överraskade mig stort, jäkligt god!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag har rätt liten tro på att man klubbar igenom gårdsförsäljning. Det är lite för stora krafter som motarbetar det tyvärr.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Jag skulle bjuda in Stene Isacsson, Jugge Hasselqvist och bryggmästare David Jones. Sen skulle dom få dricka några ”kalla” och i detalj berätta hur resonemanget gick när våra klassiker Hell och Heaven skapades. Sedan till desserten så skulle dom få fria händer och ”brainstorma” fram ett jubileumsöl till vårt 25-årsjubileum nästa år. Vilken minnesvärd middag det skulle bli!