Anders hoppas få dricka öl med Bono

Sommar 2018

Anders Östensson är ölnörden som reser världen runt för att hitta nya öl att prova. Här är hans svar på frågorna i vår sommarserie.

Anders Östensson dyker ofta upp på svenska ölevent, men det blir också en hel del ölresor. Han är en av de svenskar som provat flest öl på Ratebeer och nu har han även fått vara med i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– 2008 gjorde jag första besöket på Russian River i Santa Rosa. Vi hade ju hört talats om Pliny the Elder och nu skulle vi äntligen få dricka den.
Redan i dörren på väg in kom vi att prata med barchefen och det slutade med att han visade oss bryggeriet. Lite senare samma kväll träffade vi Vinnie Cilurzo, drack några öl med honom och kvällen sluteade med han bjöd in oss till Russian Rivers stora produktionsbryggeri.
När vi dök upp morgonen efter, så hade Vinnie givetvis glömt att vi skulle komma. Men vi fick en rundvisning och han skickade med en flaska Pliny the Elder.
Det tråkiga med besöket var att Pliny the Elder var slut just den dagen!!

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Då säger jag Alesmith. Deras Speedway Stout är ett av mina favoritöl. Ett bryggeri som jag också har besökt, både deras första lilla bryggeri och deras nya gigantiska bryggeri. Som Speedway Stout-älskare vill man ta sig till bryggeriet i november varje år då dom har sin Speedway Grand Prix.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.
– I dag finns det runt 400 bryggerier i Sverige. Om tre år tror jag den siffran har sjunkit till runt 300 bryggerier.
Idag finns det för många bryggerier som inte håller måttet gör för dåliga öl helt enkelt. Så jag tror det blir som i Danmark, när Danmark fick sin bryggeri boom.
Många gick i konkurs några år senare, ofta för att kvaliten på ölen var undermålig.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– På sommaren dricker jag gärna Pale Ales. Inte för alkoholstarka och inte för beska. Mikkellers K:rlek är ett perfekt sommaröl.
Och den förnyas ju också från år till år. Perfekt för mig!

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?
– Bono från U2 är en person jag gärna hade druckit en pint Guinness med. Gärna på en Pub i Dublin. Eftersom U2 har varit ett favoritband sedan 80-talet så finns det en hel del att prata om och han kan kanske lära mig ett och annat om skatteplanering!

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Jag har varit på många festivaler, svårt att peka ut just en som den bästa. En som jag tycker är mycket bra är Double IPA festivalen i Hayward, Kalifornien.
Den är i februari varje år och där serveras regionens bästa dubbel och trippel Ipor. Sedan har vi MBCC och Brewskival. Jag säger nog att Brewakival är den bästa festivalen.
Upplägget och att den hålls utomhus gör att det blir en skön avslappnad tillställning.